Fest som slutar med skumpa?

VT-sportens Kenny Wiis om ett VIK som har en realistisk chans att klara det oerhört svåra. Här är hans funderingar inför den stundande kvalserien.

9 mars 2016 08:30

Under onsdagen kommer också fler kvalserietips och massor av VIK-läsning om kvällens match i Borlänge. Håll utkik här på vt.se!

Minns ni förra årets kvalserie till Hockeyallsvenskan?

Klart ni gör. Sånt glömmer man inte i första taget.

Det var en hockeyfest som pågick under en dryg månad.

Nu står vi där igen, och har ännu en kvalserie att se fram emot.

Den här gången kan det bli ännu festligare.

Visst, för att det ska bli ännu festligare än i fjol krävs det alltså att VIK ska ta klivet upp till Hockeyallsvenskan.

En oerhört svår uppgift, som är ännu svårare nu då det är som vanligt igen; det vill säga att, till skillnad från förra året, bara två av de sex kamperande lagen får en biljett till landets näst högsta serie.


LÄS OCKSÅ: Belfrage: "Blir en svidande tredjeplats"


Att gå upp till Hockeyallsvenskan från Hockeyettan är ingen lek. Det krävs otroligt mycket och lagen som har mäktat med det på senare år (med det vanliga systemet med två platser) är idel storheter som Tingsryd, Karlskrona, Björklöven och Vita Hästen.

Ska då, i förhållande lilla, Västerviks IK, som har växt till en stormakt i ettan väldigt snabbt, ha en rimlig chans att kunna kopiera denna bedrift?

Tveklöst, ja.

VIK har visat hela säsongen att det är något alldeles speciellt med laget.

Först sopade de hem den omtalade, stentuffa Hockeyettan södra. Detta följde de upp med att göra samma sak i den ännu tuffare Allettan södra.

VIK har bara förlorat fyra(!) av 36 matcher på hela säsongen. De äntrar kvalserien med ett självförtroende högre än Dan Pettersson på ett par skridskor. VIK har visat med all önskvärd tydlighet att det är det bästa Hockeyettanlaget av alla när spelet klaffar. Och som bekant hittar VIK vägar att vinna matcher även om spelet inte flyter på.

En enorm styrka, som kommer att bli betydelsefull i en tight kvalserie över tio matcher.

Joacim Hedblad och kompani behöver inte rädas något motstånd, snarare är det så att Borlänge, Troja/Ljungby och Södertälje känner en enorm respekt när VIK står på andra sidan rödlinjen.

Det bör de göra.

Om vi tar en titt på de allsvenska lagen – Asplöven och Sundsvall – som gör kvalserien komplett så är det inget som skrämmer. Skillnaden mellan botten i Hockeyallsvenskan och toppen i Hockeyettan är inte alls stor, speciellt inte nu då kvalitén på allsvenskan har försämrats.

Jag vågar påstå att chansen är större än någonsin att båda de allsvenska lagen degraderas.

Asplöven har ett rakt igenom tämligen grått lag, med allsvenska mått mätt. Det enda som sticker ut är det faktum att de kommer från Haparanda som ligger vid finska gränsen – och deras sköna tränare Per Kenttä som också är sportchef, ja det känns som att han gör allting i den föreningen.

Sundsvall har också ett respektingivande tränarnamn i Leif Strömberg, och flera tunga namn i truppen som Tommy Enström, Mathias Månsson och Johan Svedberg – grejen är bara den att bäst före-datumet för länge sedan är passerat för dessa spelare.

För mig är det solklart: hemma i Plivit Trade-hallen är VIK favorit mot både Asplöven och Sundsvall.

Nu framstår det nästan som att VIK kommer sopa hem kvalserien på ett lika stabilt sätt som grundserien och Allettan. Så kommer det givetvis inte att bli.

Som sagt: kvalserien består bara av tio matcher, för att komma topp två har man inte råd med en längre förlustsvit. Marginalerna kommer att vara minimala, det enda laget jag räknar bort är Borlänge.

Supportrarna kommer att slitas mellan hopp och förtvivlan.

De två lagen som kommer att klara av det här, är de som får maskineriet att kugga i bäst – och att vara som starkast när det gäller.

Onekligen två faktorer som talar för VIK.

Det räcker med att titta tillbaka på säsongen, och kolla deras avslutning på Allettan där Troja/Ljungby, Södertälje och Huddinge brottades ner i känsliga lägen.

Det kommer inte att skilja många poäng mellan vilt firande och totalt mörker när kvalserien summeras 2 april.

Men VIK har en förbaskat bra chans att få korka upp champagnen.

Läs allt om VIK på vår specialsajt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis