LÄS OCKSÅ: Så lockades Pedersen tillbaka till Västervik
Flera starka karaktärer finns hos nykomlingen i bland andra Nicki Pedersen, Peter Kildemand, Grzegorz Zengota och Peter Ljung. Nu återstår för Morgan att få de olika individerna att passa in i lagbygget.
– Det är inte att sticka under stol med att förarna vi har i truppen inte har det bästa CV på att vara lagåkare. Snarare tvärtom. Det får vi se till ändra på. Prioritet ett är vad du trycker på. När jag pratade med Nicki så tog jag upp detta innan vi ens började prata om pengar. Han får rätta in sig i ledet. Jag ville inte se det som hände i Leszno förra året där Nicki tillsammans med Kildemand och Zengota var inne och nästan körde ihjäl varandra för att ta en en-poängare vid en femetta i baken. Jag hänvisar mycket till Leszno där vi hade fyra förare förra året och jag har sett hur illa de hanterar detta när de kommer under press.
– Det blir en utmaning för mig. Jag har tagit i de problemen tidigare. Vår bana är lite speciell, där man får en chans att köra om efter man har byggt upp farten för att kunna göra en attack, och då får man inte ha en lagkompis som tar spåret för dig. Visst kan det bli fel och ibland kan det gå till överdrift så det blir galet. Varför åkte jag inte själv, men slår du ut på helheten så har jag fått för mig att åtta av tio gånger så löser det sig.
I lagbygget har Morgan fått rätta munnen efter matsäcken. Det vill säga att han inte har gjort några ekonomsiska utsvävningar när han har satt ihop truppen.
– Jag är nöjd med det vi har och med tanke på matchbudgeten vi har, så är jag mer än nöjd. Samtliga av de nya förarna har fått gå ner i lön jämfört med vad de har haft. Vi har en strategi för vad vi kan erbjuda. Grzegorz Zengota och Peter Kildemand har fått sänka sin lön. Jag har svårt att tro att Nicki Pedersen har åkt på ett sådant här kontrakt sedan han började i svenska elitserien.
Västervik var intresserade av flera toppförare inför återkomsten och hade flera krokar ute.
– Nicki var inte absoluta förstavalet. Det var Emil Sayfutdinov, men han bestämde sig för att inte åka i Sverige. Jag tror att vi inte hade fått honom för de pengar som vi kunde erbjuda.
Som nykomlingar tippas Västervik av de flesta att tillhöra den undre halvan av serien.
Vilka förhoppningar kan man ha på årets upplaga?
– Klubbens målsättning är att vi ska två lag efter oss när grundserien är körd. Vi hoppas att vi kan dra lite fördel av vår hemmabana eftersom många förare inte har varit här och kört. De första matcherna blir grymt viktiga, med tanke på vilka lag vi möter, om vi ska bli bland de sex bästa. Kan vi störa Rospiggarna och Masarna på bortaplan är det en bonus. Men man får vara realistisk.
Hur ser du på årets upplaga av elitserien?
– Det är av högsta kvalité. Det är inte många av världsförarna som inte är här. Det är bara i princip Emil Sayfutdinov och Matej Zagar som inte kör i elitserien. Hälften av lagen ser lite starkare ut jämfört de andra lagen. Det viker av lite mer än normalt faktiskt.
De lagen som sticker ut är Masarna, Rospiggarna, Smederna och Dackarna. Det skiljer i förarbudet, men all heder åt dem som klarar av detta.
Efter 24 raka säsonger elitserien så åkte Västervik ur serien höste 2014. Det blev tre år i allsvenskan, men nu är klubben åter i högsta serien.
Vad har de tre åren i allsvenskan inneburit för klubben?
– Det var ett måste. Det är ekonomin som styr i sportens värld i dag. Vi har byggt upp det år för år och fått in kraft i klubben vad det gäller duktigt folk.
Med facit i hand var det inte helt fel att åka ur elitserien?
– Det är en tredje del av utgifterna när det gäller förarbudgeten i allsvenskan jämfört med elitserien. Vi har stort jobb framför oss och det håller vi på med.
Hur är redo är klubben för elitserien?
– Vi har en treårsplan. Det är det som det handlar om. Vi kommer att vara mer och mer redo. Allting ska bli bättre, även förhoppningsvis under säsong. Det har känts bra eftersom det har varit stor uppslutning på funktionärssidan.
Förra året tog Svemo beslutet att stänga elitserien de tre kommande säsongerna i ett försök att ge klubbarna lite arbetsro när det gäller ekonomin.
Vad innebar det att ha tre år på sig att etablera klubben i elitserien?
– Det är en trygghet samtidigt när man sätter ihop laget. Man får backa av när det gäller förare. Vi hade fyra krokar ute på en nummer ett och det var i stort sett att den förare som tog vad vi erbjöd skulle få kontraktet. Det var en förare som nappade och det var Nicki Pedersen. Vi har inte kostymen att ha tre etablerade heatledare. Vi har byggt på ett litet annat viss.
Hur ser du på att man stänger ligan i tre år?
– I det läget speedwaysporten är nu så tror jag det vara mycket nyttigt faktiskt. Det har jag märkt på många klubbar där det har varit lite lugnare. Jag har kontakt med de flesta ledarna där vi lämnar lite information till varandra när vi har jagat samma förare som har gjort att förarna inte har kunnat spela ut klubbarna mot varandra. Det måste bli bättre resultat när det är dags för bokslut. Jag tror det är rätt väg, men samtidigt måste du lite vinna matcher eftersom du har samarbetspartner och fans att ta hänsyn till.
Nu när Västervik är tillbaka i elitserien är klubbens självklara målsättning att etablera sig.
Hur ser den långsiktiga målsättningen ut för föreningen?
– Det är bygga upp klubben och bli en av ledande klubbarna för att få ordning på ekonomin. Det trycker marknadsgruppen och styrelsen på. Att få Västerviks hemmaarena som en mötespunkt. Försöka göra allting bättre för varje år.
En ledarekollega som Morgan vädra många tankar med är Rospiggarnas Mikael Teurnberg.
– Jag är djupt imponerad av Mikael. Han drog igång ett projekt 2011. Han har dubbelt så mycket intäkter från samarbetspartner än vad Västervik har och då har man en annan plånbok att leka med. Det är ditt vi måste sträva.
– Det är många smågrejor som gör det mera professionellt. Vi måste upp, konstaterar Morgan Andersson.