Västerviksfemman och barnloppet VO-joggen City den 22 maj är cirka två månader bort och förberedelserna för dessa kvällslopp är i full gång.
– Vi har redan runt 100 anmälda, mestadels lag, säger VO:s Lars Jörbrink och pekar ut över Stadsparken och visar var start, mål, tält och scener kommer att ligga.
– Publiken kommer att se löparna flera gånger då de håller sig väldigt centralt runt Stadsparken. De yngsta upp till sex år springer ett varv på 500 meter inne i parken och de lite äldre barnen mellan sju och tolv år springer två varv, alltså en kilometer, fortsätter han.
Jörbrink är väldigt belåten över att många olika företag har ställt upp med priser.
– Vi kommer att lotta ut upplevelsepriser till den stora massan. Bland annat biljetter till en Mikael Rickfors-konsert, presentkort på Guldkant och pass med egen instruktör på Tjust Rehab.
För varje anmäld har VO valt att donera 15 kronor till kvinno- och tjejjouren Vändela.
– Vi vill stötta en lokal organisation som är viktig och välbehövlig. Minst 5 000 kronor kommer att gå till Vändela, förhoppningsvis mer beroende på hur många som anmäler sig. Vi hoppas på minst 500 löpare, men mycket beror på vädret. Är det fint väder kommer det säkert 150–200 extra, säger VO:s Kalle Antonsson.
"Ibland kan livet kännas kämpigt och du kanske behöver någon som lyssnar på dig. Det är inte alltid lätt att prata med kompisar, föräldrar eller till exempel någon på skolan och då kan det kännas skönt att vända sig till en tjejjour istället", står det på Vändelas hemsida.
Emelie Sallermo är volontär hos Vändela.
– Vi är så tacksamma över att vi får chansen att visa upp oss i samband med Västerviksfemman. Vi är en helt ideell förening och är tacksamma för varenda bidrag, säger hon och berättar mer om vad Vändela gör för något.
– Vi har en jourtelefon (070–778 21 90) som man kan ringa till varje kväll och få stöd och hjälp. På söndagar har vi även en chatt öppen mellan klockan 19 och 21 där man kan skriva med någon av våra volontärer. Man kan även träffa oss om man har behov av det, och varannan månad har vi ett möte som är öppet för allmänheten. Man kan vara medlem i vår jour, antingen som aktiv eller som stödmedlem om man vill. Vi är också aktiva på våra sociala medier, både på Instagram (vandelavastervik) och Facebook (Kvinno- och tjejjouren Vändela).
Vändela håller även på med utåtriktad verksamhet.
– Vi ordnar med föreläsningar. Det är viktigt för oss att alla kan komma på våra föreläsningar, att de är öppna för allmänheten. Därför kostar de inget, berättar Emelie.
Några föreläsare som har varit på plats är Simon Häggström, polis som är specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål, Nina Rung, genusvetare, debattör, kriminolog och specialist på sexuella övergrepp mot barn, och sexologen Kalle Norwald som pratat om HBTQI+ och normer. Utöver det vill Vändela belysa mäns våld mot kvinnor.
– Vi är väl ungefär 20 aktiva i får organisation plus ett helt gäng med stödmedlemmar. Tanken är att vi ska delta med minst ett lag i loppet. Det ska bli jätteroligt att vara på plats på Västerviksfemman i Stadsparken och både springa, mingla och informera. Vi lär synas i våra gula tröjor, säger Emelie Sallermo med ett skratt.