Polisen Simon: Så dras barn och unga in i sexhandeln

"Ingen 15-åring vaknar plötsligt upp en morgon och bestämmer sig för att sälja sex. Första steget är att sälja bilder och filmer." Det säger polisen Simon Häggström som jobbat med prostitution i 15 år.

Simon Häggström sålde sina böcker i samband med föreläsningen. Här köper Mikael Bergman en bok. Therese Johansson och Zenitha Ruisla väntade på sin tur.

Simon Häggström sålde sina böcker i samband med föreläsningen. Här köper Mikael Bergman en bok. Therese Johansson och Zenitha Ruisla väntade på sin tur.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-03-09 06:00

Närmare 150 personer sitter i publiken och lyssnar när polisen Simon Häggström föreläser om prostitution och sugardejting på Stadshotellet i Västervik. Han är inbjuden av kvinno- och tjejjouren Vändela.

Simon Häggström är specialiserad på prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Han har jobbat med frågorna i 15 år och menar prostitutionen i Sverige har förändrats.

– För 15 år sen kunde det absolut hända att vi träffade minderåriga på Malmskillnadsgatan i Stockholm. Men tjejernas profiler såg alltid likadana ut. De var oftast efterlysta, hade rymt från ett behandlingshem och hade en cocktail av problem. I dag har de flesta unga som vi möter dövats in i detta. De har inte haft med polis och socialtjänst att göra och är alltså helt okända. Någonting har hänt. Det är därför det här är så viktigt att prata om.

Simon menar att prostitutionen finns överallt i dag, på massagesalonger, dejtingappar och på nattklubbar bland annat.

– Numera dras barn och ungdomar in i sexhandeln. Så var det inte förr. Och det kan faktiskt drabba någon i din närhet. Det här är inget som bara händer i storstäder.

undefined
Vändelas Emelie Sallermo och Anette Petersson hälsade alla välkomna och presenterade Simon Häggström.

Simon Häggström berättar att det i dag är vanligt att barn och ungdomar fotar sig själva lättklädda och sedan säljer bilderna och filmerna. Han menar att bildförsäljningen är en tydlig väg in i prostitutionens värld.

– Det här är något vi ser i väldigt många av våra polisärenden. Det är så vansinnigt lätt idag. Allt som behövs är Snapchat och Swish. Sen är man igång. Och då kanske någon av er tänker att ni har hjärnkoll på era barns bankkonton. Men då fixar de ett Paypalkonto istället och du har ingen aning. Det förekommer också att förövaren får swisha till en kompis i stället.

– Vi har haft flera ärenden där barnen inte ens själva har förstått att de har blivit eller är på väg att bli utnyttjade. De här förövarna är så vansinnigt duktiga. De skriver "skicka en bild på din mage så swishar jag 200 spänn".

Simon Häggström berättar att det i dag finns sidor på nätet där det går att lägga beställningar på vilka bilder man vill köpa. 

– En gång när jag internetspanade så såg jag en annons där en ung kvinna erbjöd pubeshår i påse och bajs på burk och då tänkte jag först "herregud, vad har gått snett för den här kvinnan". Men sen kom jag på mig själv. Den här kvinnan är ju bara en spegelbild av det männen där ute efterfrågar. Hon är bara spegelbild av deras sjuka önskningar.

undefined
Simon Häggström sålde sina böcker i samband med föreläsningen. Här köper Mikael Bergman en bok. Therese Johansson och Zenitha Ruisla väntade på sin tur.

En som sitter i publiken och lyssnar är Mikael Bergman. Han arbetar som kurator och sexolog på familjeenheten och ungdomsmottagningen i Västerviks kommun. 
Mikael träffar dagligen många av kommunens ungdomar.

– Att sälja sin kropp förekommer mycket mer än vad man tror, även i Västervik, säger han. 

– Tjejerna som jag träffar i mitt jobb brukar vara ganska ärliga och berätta om de har skickat bilder till någon eller inte. De vet ju att de inte ska det. Men ganska ofta kanske de råkar skicka en bild ändå, även om de inte tänkt det, och då ber de om råd om det. Och jag fattar känslan, för där i stunden kan det kännas lite roligt och pirrigt att skicka bilden. Grejen är att det kan få sådana konsekvenser i dag, säger Mikael Bergman. 

Föreläsningen med Simon Häggström arrangerades av kvinno- och tjejjouren Vändela. I publiken satt många som jobbar med barn och unga. Tidigare under dagen hade Simon föreläst för tvåorna på Västerviks gymnasium.

undefined
Simon Häggström är specialiserad på frågor som rör prostitution och människohandel för sexuella ändamål i Stockholm. Han föreläste för närmare 150 personer på torsdagskvällen i Västervik. På dagen hade han dessutom föreläst för Västerviks gymnasieelever.
undefined
Vändelas Emelie Sallermo och Malin Arkström välkomnade åhörarna. "Vi brukar dra på lite extra på Internationella kvinnodagen och Simon har föreläst här förut och det har varit väldigt uppskattat."
undefined
Simon Häggström är också författare och har skrivit både romaner och faktaböcker.
undefined
"Vi har haft flera ärenden där barnen inte ens själva har förstått att de har blivit eller är på väg att bli utnyttjade. De här förövarna är så vansinnigt duktiga. De skriver "skicka en bild på din mage så swishar jag 200 spänn."
Hit kan du vända dig

Kvinno- och tjejjouren Vändela: Vänder sig till både kvinnor som är utsatta för våld i nära relation och de som känner någon som är utsatt. Har en jourtelefon som är öppen varje dag mellan klockan 20 och 22. Telefonnummer: 070–778 21 90. De som svarar i telefon har tystnadsplikt och de som ringer får vara anonyma om de vill. 

Ungdomsmottagningen i Västervik: Vänder sig till ungdomar mellan 13 och 23 år som har frågor om kropp, sexualitet, relationer, identitet, normer och värderingar eller behöver hjälp med preventivmedel. Håller till på Mejeriet, Västervik. I Gamleby finns ungdomsmottagningen på Familjecentralen, Åbyvägen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!