Det var på en jorden runt-resa som Catrin Rudling bestämde sig för att satsa på te.

Tidigare drack hon bara Lipton Yellow Label och kaffe.

– Min man reser mycket och jag följde med honom på en jorden runt-resa.

Artikelbild

| Catrin Rudling är expert på te och hjälper bland annat Gränsö slott med att välja ut ett bra teutbud.

Catrin Rudlings mål med resan var att spana efter nya trender. Hon fick upp ögonen för te och började arbeta med drycken 2007.

– Jag kunde ingenting och hade inte en enda kund när jag började.

LÄS MER:Så väljer du te till mat och bakverk.

Intresset har utvecklats under resans gång. Catrin Rudling utbildade sig till temästare i USA och sedan i Kina och Indien.

Artikelbild

| Tesommelier Catrin Rudling hjälper Gränsö slott med teutbudet. Gränsö slotts food and beverage manager Jamie Holland är själv väldigt förtjust i te och försöker använda te på nyskapande sätt.

Numera arbetar hon på företaget Dear tea society som ingår i Johan och Nyström-koncernen och en av hennes kunder är Gränsö slott. Jamie Holland, som ansvarar för slottets mat och dryck, har tagit initiativ till satsningen på te.

– Jag har alltid varit intresserad av te. Jag försöker själv laga mat på te och har gjort cocktails på te, säger Jamie Holland och nämner även lapsang-marinerad lax.

Artikelbild

| Catrin Rudling bestämde sig för att satsa på te under en jorden runt-resa. Nu arbetar hon heltid som tesommelier.

Numera erbjuder slottshotellet afternoon tea två dagar i veckan.

Catrin Rudling ser ett ökat intresse för te med hög kvalitet. De finare teerna är handplockade och vissa tesorter går att lagra och har ett samlarvärde. Förr i tiden var lagrad te en handelsvara.

Artikelbild

| Lagrat te var en handelsvara i Kina förr i tiden. Tesorten heter Pu-er och kommer från Yunnan-provinsen i Kina. Det finns två sorters Pu-er: Cheng Pu-er går att lagra länge och Chu Pu-er går bara att lagra några år.

Te är precis som vin väldigt beroende av region och område där det växt, berättar Catrin Rudling.

– Basen är fortfarande mediokra teer men det finns en trend att allt fler efterfrågar bättre och bättre kvalitet. Hur teet behandlas efter att det skördats påverkar också hur smaker och aromer utvecklas, säger hon och berättar att te produceras i 44 länder i dag.

Artikelbild

| Teet har lagrats sen 2004 och är av sorten Pu-er från provinsen Yunnan i Kina.

I Kina dricks te, enligt traditionen, för att ge hälsa och själva bryggningen av teet sker efter bestämda ritualer.

Teceremonin kallas Gong Fu Cha, där Gong Fu betyder Kung Fu och Cha betyder te. Vattnets kvalitet är av yttersta vikt vid tebryggning och temperaturen beror på tesort. Till svart te ska vattnet vara 95 grader varmt, men till oolong-te samt vita och gröna teer krävs lägre temperatur.

Artikelbild

| Vattnet ska vara 95 grader varmt. Catrin Rudling häller det i en lite tekanna av glas.

– Temperaturen är avgörande för vilka smaker man känner. Söta smaker utvecklas mer när teet är lite varmare.

Det är också viktigt ha rätt utrustning, låta teet dra lagom lång tid samt att välja ett te som har hög kvalitet. I Kina brygger man te flera gånger efter varandra och dricker i små koppar. Varje bryggning ger olika smak.

Artikelbild

| Catrin Rudling rekommenderar en genomskinlig tekanna. Hon häller teet i bringaren motsols enligt kinesiska teceremoniritualer.

– När man brygger te varje dag samlar man hela tiden erfarenhet för att kunna göra det bättre och bättre.