LÄS MER:Experten tipsar om hur du brygger perfekt te.

Te kan drickas till mat precis som vin.

– Det gäller att kombinera liknande smaker i teet som i mat och bakverk. Om du exempelvis dricker ett grönt te från en specifik region i Japan så kan du ta reda på vilket typ av mat de äter i regionen. Det är som med vin, teet passar ofta bra med regionens smaker, säger Catrin Rudling.

Rökig mat, grillat kött och sallader med dressing passar ihop med svart te, exempelvis Yunnan, Assam eller Darjeeling. För den som planerar att äta kryddiga korvar och grytor samt kraftiga desserter rekommenderar Catrin Rudling Earl Grey.

Gröna teer passar till lättare rätter och skaldjur, men även till stekt fisk och krämiga såser.

– Grönt te fungerar som ett avfettningsmedel, berättar hon.

Te kan drickas såväl varmt som kallt och enligt Catrin Rudling finns det två sätt att tillreda kallt te. Nackdelen med att värma vatten och sedan kyla ner teet är att mycket bitterämnen utvecklas. Av det skälet är det bättre att kallbrygga te i kylskåp.

– När man kallbrygger behöver teet dra längre och man får prova sig fram hur länge. Smaken blir rundare och mindre bitterämnen utvecklas.