De vill se ett nytt cancercentrum

Regionpolitikerna Malin Sjölander (M) och Gudrun Brunegård (KD) oroas över bemanningen på Västerviks sjukhus behandlingsenhet för cancer.

7 mars 2019 18:30

Cirka 150 cellgiftsbehandlingar i månaden utförs på behandlingsenheten på Västerviks sjukhus. Under en längre tid har enheten dragits med bemanningsproblematik och en fast läkare har inte funnits på flera år. Istället har en läkare, och ibland även sjuksköterskor, åkt från Kalmar för att bemanna enheten några dagar i veckan.

– Jag har fått information om att de två sjuksköterskor på enheten sagt upp sig, det äventyrar hela verksamheten, säger Gudrun Brunegård.

Malin Sjölander säger att alternativet är att åka buss till Kalmar för sin behandling.

– Men är det verkligen ett värdigt alternativ? Det här handlar i många fall om människor som mår dåligt, som mår illa och som redan har det väldigt jobbigt. Ska man då behöva lägga en dag på att åka för någon timmes behandling? säger hon.

De säger också att antalet cancerfall förväntas vara fördubblade om 20 år.

Nu vill KD och M se en kortsiktig plan för behandlingsenheten. Men de passar också på att påminna om ett förslag man lagt under ett par års tid.

– Vi behöver ett cancercentrum i Västervik och ett i Kalmar. Ett centrum där man samlat behandling, dagvårdsplatser, rehabilitering, kuratorer och andra professioner, säger Sjölander.

– Med ett riktigt centrum skulle det också bli mer attraktivt att jobba där, det skulle vara enklare att rekrytera, menar Brunegård.

– Både C och L var men när vi lade de här förslagen som Alliansen. Är de redo att agera nu när de är i majoritet? frågar Sjölander.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Johansson

Ämnen du kan följa