Centerpartiet hoppas på mirakel

Centerpartiet i landstinget hoppas på mirakel. Eller åtminstone att den slutliga sammanräkningen ska ge partiet ett mandat till.

11 september 2018 17:18

Som vi berättade igår råder ett svårt parlamentariskt läge även i landstinget i Kalmar län. Miljöpartiet åkte ur – men Socialdemokraterna och Vänsterpartiet får ändå i den preliminära fördelningen ett mandat mer än de fyra borgerliga partierna. Tungan på vågen är dock Sverigedemokraterna.

Ett teoretiskt möjligt alternativ skulle vara en mittenkoalition med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Centerpartiets Christer Jonsson vill dock vänta med att diskutera en sådan lösning.

– Vår ingång har varit en allianskoalition. Nu vill vi invänta den slutliga sammanräkningen. På valnatten tappade vi ett mandat när de allra sista distrikten räknades. Det finns en möjlighet att det svänger igen, och att allianspartierna får ett mandat mer än S och V.

Faktiskt fick de fyra borgerliga partierna 1 100 röster fler än de två röda partierna. Att S och V ändå får fler mandat beror på länets indelning i sex valdistrikt. Ibland räcker det inte med att få flest röster – rösterna måste hamna rätt geografiskt.

Pierre Edström, från det andra mittenpartiet Liberalerna, resonerar som Jonsson:

– Vi vlll ha det definitiva resultatet först. Mandatfördelningen hoppade fram och tillbaka under valnatten. Det kan svänga igen.

Han säger att han vill hålla ihop alliansen oavsett vad majoriteten blir, men säger också:

– Det finns bara två stängda dörrar för oss: Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Vi har inte alls samma värderingar.

Även Socialdemokraterna hänvisar till det bräckliga läget.

– Vi se det färdiga valresultatet först, säger Lena Segerberg.

 

Läs mer:

S föll kraftigt i landstingsvalet

Preliminär mandatfördelning

Landstingsvalet Kalmar län.

Socialdemokraterna: 25 (-2)

Vänsterpartiet: 4 (-)

Sverigedemokraterna: 10 (+3)

Centerpartiet: 8 (+1)

Liberalerna: 3 (-)

Kristdemokraterna: 7 (+2)

Moderaterna: 10 (-1)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Alvarsson

Ämnen du kan följa