Välkommen ombyggnad av E22 – säkerheten kring Hyttan angelägen

Nyttan med en ny sträckning av E 22 väger klart tyngre än eventuella negativa konsekvenser. Det tycks många vara rörande överens om.

Lotten Sunna, Kim Johansson och Fredrik Lindhe vill alla ha bort vägen från sitt närområde, och diskuterade de olika alternativen till sträckningar med Tobias Engström, teknikansvarig på Trafikverket (tvåa från vänster).

Lotten Sunna, Kim Johansson och Fredrik Lindhe vill alla ha bort vägen från sitt närområde, och diskuterade de olika alternativen till sträckningar med Tobias Engström, teknikansvarig på Trafikverket (tvåa från vänster).

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2024-04-29 21:12

Det är sträckningen mellan Gladhammar och Verkebäck som Trafikverket just nu planerar för. Genom att göra sträckan mötesfri med mitträcke och dessutom förbättra korsningspunkten mellan E 22 och väg 40, ska trafiksäkerheten och framkomligheten bli bättre, är förhoppningen.

Projektet är nu ute på samråd och Trafikverket har i sin lokaliseringsutredning landat i tre så kallade korridorer för framtida trafik, något som VT tidigare har skrivit om.

undefined
Ett 70-tal personer hade kommit för att lyssna på Trafikverkets information om projektet och ge sina synpunkter.

Och att frågan berör, det visade uppslutningen till måndagskvällens möte i IOGT-NTO:s lokal i Gunnebo. Ett 70-tal personer hade hörsammat uppmaningen att komma till öppet hus, där representanter från Trafikverket redogjorde för projektet och de olika alternativ till vägsträckning som nu utreds.

– Anledningen till att vi gör det här är att E 22 är länets viktigaste väg. Det är en transportled för gods, pendling, besöksnäring och vardagsliv och den är viktig även i ett internationellt och regionalt perspektiv, förklarade Peter Sieurin, samhällsplanare på Trafikverket.

undefined
Emma Sigonius, projektledare och Peter Sieurin, samhällsplanerare på Trafikverket, var nöjda med uppslutningen och poängterade hur viktigt E22 är både i ett lokalt som nationellt och internationellt perspektiv.

Emma Sigonius, projektledare, berättade att lokaliseringsprocessen har pågått sedan 2017 och att man står och stampar på ungefär samma punkt nu som då. När nu antalet alternativa vägsträckningar har bantats ner till tre är det viktigt att få in allmänhetens synpunkter för att komma framåt.

– Det som gör det klurigt är att vi på den här sträckan har två riksintressen som möter varandra och det finns starka natur- och kulturvärden att ta hänsyn till, förklarade hon.

undefined
Mattias Eriksson pendlar dagligen längs med vägsträckan och diskuterade med miljöspecialist Frida Kumb effekterna av de olika alternativen.

Att vägen behöver göras om, det verkar ändå de flesta vara rörande överens om. Trots att alla alternativ innebär intrång i natur- eller kulturvärden. 

Mattias Eriksson pendlar dagligen längs med vägsträckan och diskuterade med miljöspecialist Frida Kumb effekterna av de olika alternativen. Hon berättade att alla alternativ innebär en tidsvinst, men att det sedan finns andra aspekter att överväga.

– För mig personligen är säkerheten viktigast, framför allt kring Hyttan där det sker många incidenter och där det finns en hel del vilt. Själv har jag klarat mig men varit nära många gånger, säger Mattias Eriksson.

undefined
Lotten Sunna, Kim Johansson och Fredrik Lindhe vill alla ha bort vägen från sitt närområde, och diskuterade de olika alternativen till sträckningar med Tobias Engström, teknikansvarig på Trafikverket (tvåa från vänster).

Vid ett annat bord diskuterar Lotten Sunna, Kim Johansson och Fredrik Lindhe med teknikansvarige Tobias Engström. Samtliga bor i närheten av Peterslund. 

Fredrik Lindhe berättar att han förespråkar den så kallade rödblå korridoren, som innebär den största skillnaden mot i dag och delvis en helt ny sträckning av vägen. Boendemiljö och säkerhet är de viktigaste argumenten.

– Det bor många småbarnsfamiljer nära vägen och det skulle bli mycket tryggare för dem. Med en omdragen väg skulle bara två-tre hus påverkas i stället för som i dag 10-15. 

undefined
Inga-Lill Karlsson från Gladhammar är positiv till att E 22 nu föreslås få fler 2+1-sträckor. Säkerheten vid Hyttan är högsta prio för henne.

Lotten Sunna står redo med en förslagslapp. Där ska hon bland annat påpeka att subjektivitet och hänsyn till enstaka personer inte ska tillåtas spela för stor roll när beslut tas om den nya sträckningen.

– Men självklart har jag också egoistiska synpunkter och vill ha bort vägen. I dag bor jag nära och ser alla tokigheter som uppstår med växlande hastighet, backar, folk och djur som går på vägen, en ökad tung trafik och mer buller sommartid. 

Samrådet pågår till den 24 maj. När synpunkterna sammanställts ska Trafikverket förorda vilken sträckning man rekommenderar och sedan tas beslut. Om allt går enligt plan kan ombyggnaden starta 2029.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!