Tjejerna följer Tiktoktrenden: "Om det är mycket UV så solar jag"

I sociala medier lockas unga tjejer till att sola när UV-indexet är som högst, trots den förhöjda hudcancerrisken. Flera tjejer vi möter vid Myntbryggan har stenkoll på UV-siffran. "Jag måste ha typ 4 för att det ska vara värt det", säger Lilly Montero, 13 år.

Det blir allt vanligare för unga tjejer att sola för att bli så bruna som möjligt, så fort som möjligt.

Det blir allt vanligare för unga tjejer att sola för att bli så bruna som möjligt, så fort som möjligt.

Foto: Tuva Strand

Västervik2024-07-05 05:00

60 000 fall av hudcancer diagnostiseras årligen i Sverige, 500 av dessa leder till dödsfall enligt Strålsäkerhetsmyndighetens statistik. 

Hudcancer drabbar därtill fler i Kalmar län, än i övriga riket.  

Solexponering är det största orsaken till att man utvecklar hudcancer och UV-index är ett mått på den mest hälsoskadliga delen av UV-strålning. I videos på sociala medier uppmanas unga tjejer att använda det här måttet för att veta när man ska sola, för att bli så brun som möjligt.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten bör man undvika solen mellan 11 och 15. Klockan 13 i lördags begav sig VT ut för att prata med unga tjejer om deras solvanor.

– Jag solar bara för att bli brun. Om det är mycket UV så solar jag, berättar Lisa Bhiladavla 16 år.

undefined
På en brygga i Gamlebyviken har de vännerna Bianca Bhiladavla (t v) och Alva Lögdahl parkerat sig för att sola och bada.

Hennes storasyster Bianca Bhiladavla, 21 år berättar att Lisa brände sig i början av sommaren och fick utslag över hela kroppen. Efter det har hon tvingat sin lillasyster att börja använda solkräm. 

– Men det var faktiskt förstå gången någonsin som jag brände mig, säger lillasystern Lisa i försvar.

Lisas kompisar pratar mycket om UV-index. De har lärt sig att man ska sola när det är hög UV från Tiktok. Innan vännerna började prata om UV-index brydde sig inte Lisa om siffran, men hon har börjat tänka på det nu. Storasystern Bianca tycker att det är viktigt att skydda sig från solen.

– Jag försöker ha på mig långärmat och jag smörjer in mig varje dag, oavsett om det är soligt eller inte, berättar Bianca.

Alva Lögdahl, 21 år är varken rädd för, eller intresserad av UV-index.

– Jag solar mest för att det är skönt att ligga i värmen, berättar hon. 

undefined
Hucancer är den näst vanligaste cancerdiagnosen i Sverige, enligt Socialstyrelsens uppgifter.

Lilly Montero, 13 år, njuter av det härliga vädret på Myntbryggan tillsammans med sin kompis. Tjejerna har sommarlov och berättar att de har varit ute och solat i Gertrudsvik de senaste veckorna. Båda tjejerna värderar sin solbränna och solar när UV-indexet är högt för att bli så bruna som möjligt.

– Om den är ganska låg, typ 2, går det inte att sola. Jag måste ha typ 4 för att det ska vara värt det, förklarar Lilly.

En vanlig sommardag i Sverige ligger UV-index mellan 4 och 7 när solen står som högst. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten riskerar en genomsnittlig vuxen med ljus hy att bränna sig vid UV 3 och uppåt. När VT var ute på Västerviks badplatser uppmättes UV 5.

Fyra tips

Strålsäkerhetsmyndighetens tips på hur man skyddar sig från solen:

Undvik solen mellan klockan 11 och 15 när den är som starkast.

Kläder är det bästa skyddet som solen eftersom att de absorberar både UVA- och UVB-strålning.

Skugga är ett bra solskydd, men kan bara halvera solens UV-strålning.

Använd solkräm som ett komplement där kläder inte täcker.

"D-vitaminmyten"

I en tidigare artikel berättade de som jobbar på hudmottagningen på Västerviks sjukhus att de ibland möter argumentet att "man behöver ju sol för att få D-vitamin", och det stämmer. Fast det går ganska fort.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten räcker det med drygt en kvart i solen för en ljushyad person, som får sol på ansikte och armar. Sedan är dagsbehovet uppfyllt. Solar man mer, ökar i stället riskerna.

Det är framförallt två typer av solande som kan ge hudcancer. Den ena är att sola mycket i många år. Den andra är att under en kort tid, till exempel en utlandsresa, sola så mycket att huden får skador av det. Till exempel blir röd och sedan fjällar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!