Fler som får hudcancer i dag – men fler räddas

Trots all information ökar antalet fall av hudcancer, samtidigt som vården räddar allt fler människor. Hudläkare Claudia Bamberg i Västervik önskar att fler skyddade sig.

En del av gänget på hudmottagningen i Västervik: Lina Niklasson, Claudia Bamberg, Roosa Haataja och Åsa Andersson.

En del av gänget på hudmottagningen i Västervik: Lina Niklasson, Claudia Bamberg, Roosa Haataja och Åsa Andersson.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-05-11 06:00

Vi befinner oss på hudmottagningen vid Västerviks sjukhus. Hudläkare Claudia Bamberg och basenhetschef Åsa Andersson berättar att det är fler i Kalmar län som får diagnosen malignt melanom, alltså hudcancer, än i riket som helhet.

Men vad det beror på, vet de inte.

– Båtliv och båttraditioner runt kusten kan vara en riskfaktor, funderar Åsa.

En mindre del av dem som får hudcancer, får det genom arv. Men det är alltså ett fåtal. Nio av tio fall skulle ha kunnat förebyggas med rätt åtgärder.

Claudia slår ett slag för tidiga insatser: att man genom att skydda sig på rätt sätt undviker att få hudcancer.

– Man borde undervisa om det här redan i lågstadiet och sedan fortsätta upp genom åren. Man ska inte behöva bli mobbad för att man smörjer in sig, innan man går ut på rast.

Det bästa är att kombinera flera typer av skydd, som kläder, hatt och solkräm. Men är det riktigt soligt kan man behöva upprepa insmörjningen varannan timme.

undefined
ST-läkare Roosa Haataja diskuterar en bild av hudförändringar med hudspecialist Claudia Bamberg.

Ibland hör de som jobbar på hudmottagningen argumentet att "man behöver ju sol för att få D-vitamin", och det stämmer. Fast det går ganska fort.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten räcker det med drygt en kvart i solen för en ljushyad person, som får sol på ansikte och armar. Sedan är dagsbehovet uppfyllt. Solar man mer, ökar i stället riskerna.

Det är framförallt två typer av solande som kan ge hudcancer. Den ena är att sola mycket i många år. Den andra är att under en kort tid, till exempel en utlandsresa, sola så mycket att huden får skador av det. Till exempel blir röd och sedan fjällar.

Men om man nu inte har skyddat sig, och hittar en konstig prick, är det några saker som är bra att kolla närmare på: Är den assymetrisk/oregelbunden/inte rund? Är kanten ojämn? Är det flera färger? Är den stor, sex millimeter eller mer i diameter? Har den förändrats?

undefined
Såhär kan det se ut när man gör en prickundersökning.

Även om antalet fall av hudcancer ökar, har sjukvården blivit allt bättre på att både upptäcka och behandla den här typen av cancer. Det går också fortare för patienten att få en operation.

Eftersom tid är en viktig faktor i sammanhanget, rekommenderar hudmottagningen att man regelbundet undersöker sig själv, med hjälp av speglar, om det behövs, och söker vård snabbt, om det är något misstänkt.

– Melanom är tyst länge, och i den tystnaden händer farliga saker. Om det blöder, har det redan gått långt, säger Claudia.

undefined
Claudia Bamberg pekar på några märken att se upp med.
undefined
En prickundersökning, som den kan se ut. Claudia Bamberg och Åsa Andersson visar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!