Systrarna stoppade fabriken: "Vi är ensamma mot alla"

Systrarna Lalla Thord och Ylva Bohman vann kampen mot kommunen. Nu väntar de på nästa beslut om betongfabriken i Hörtingerum.

Lalla Thord tar striden för släktgården intill nya betongfabriken.

Lalla Thord tar striden för släktgården intill nya betongfabriken.

Foto: Privat

Västervik2023-05-31 18:00

I måndags beslutade Mark- och miljödomstolen i Växjö att underkänna bygglovet för betongstationen i Hörtingerum.

Domstolen skickade tillbaka bygglovsärendet till miljö- och byggnadsnämnden i Västerviks kommun för vidare handläggning. 

En stor seger?

– Nej, en delseger. Jag kan varken vara glad eller ledsen innan allt är avgjort, svarar Lalla Thord.

Hon och systern strider vidare. De är femte generationen på gården Lilla Hörtingerum, som har tillhört familjen sedan 1890. Det tidigare lantbruket är numera en hästgård med ett tiotal hästar i stallet och 70 hektar skog.

– Vi är ensamma mot alla. Det känns som Davids kamp mot Goliat. Vi mot Västerviks kommun, länsstyrelsen, bolaget (Betongproduktion i Västervik) och deras konsultbolag, säger sjuksköterskan Lalla Thord dagarna efter domen.

undefined
Från Hörtingerums bergstäkt får 250 000 ton plockas ut årligen fram till 2049.

Nu väntar de på nästa beslut från Mark- och miljödomstolen i Växjö. De har överklagat länsstyrelsens miljöbeslutet för bergtäkten, det som tillåter att 250 000 ton får brytas årligen till 2049. 

– Det beslutet kan komma när som helst, säger Lalla Thord.

Systrarna har på egen hand anlitat och bekostat en advokat som specialiserat sig på miljömål (Mats Nilsson).

– Vi själva är lekmän, men vi har läst och försett honom med underlag. Vi vill att lagen ska ha sin gång, att det ska göras rätt med en korrekt bedömning. Jag har varit orolig och känt mig rättslös. Nu fick jag tillbaka tilltron till rättsväsendet.

Lalla Thord är kritisk till kommunens och länsstyrelsens hantering av ärendet. De hävdar att ingen naturvårdsutredning har gjorts och att kommunen undanhållit dem information under processen.

– Kommunen har aldrig kontaktat oss, däremot har jag ringt dem och begärt ut handlingar. Det här handlar om hur människor behandlas, säger hon.

Betongfabriken flyttades förra året från Lucernaområdet, där det nya reningsverket byggs för 300 miljoner kronor.

– Jag förstår att kommunen haft bråttom att lösa det här. Försiktighetsprincipen har upphävts, för att lösa det här. Utan att vi blivit informerade har två brunnar, bergvärme och en avloppsanläggning anlagts några meter från vår tomtgräns. Jag förstår att det behövs en betongfabrik, men det ska gå rätt till.

undefined
Större vattensalamander hittades vid bygget av en batterifabrik vid Volvo i Torslanda.

Inför fortsättningen har hon fått mera på fötterna som inte anförts tidigare. Med hjälp av en naturinventerare har 300 arter funnits och bland dem den fridlysta arten större vattensalamander.

– Vattnets riktning från avrinningen vid bergen har ändrats. Det har inte tagits hänsyn till strandskyddet. 

Har du själv sett några spår av förändringar i naturen sedan bergtäkten öppnats och fabriken byggts?

– Nej, det är svårt att säga. Vi har inte haft ögonen på det riktigt. Vi har lämnat vattenprover från våra brunnar. För det senaste väntar vi på svar. Om vårt dricksvatten skadas och det läcker ut kemikalier i Verkebäcksviken finns det inget vi kan göra. Då måste vi flytta. Vår släktgård är det viktigaste vi har. 

Krzysztof Szczepaniak, regionchef för fabriksbetong vid Nybro Grus AB, hävdar att fabriken jobbar i ett slutet system som inte släpper ut något.

– Vi arbetar helt fossilfritt här. Maskinerna drivs med el eller HVO-diesel. Vattenfall övervakar vår verksamhet. Ett eventuellt läckage skulle stanna i den stora bassängen här, sa Krzysztof Szczepaniak när vi var på besök för någon månads sedan.

Trots oro och sömnlösa nätter är Lalla Thord hoppfull.

– Jag är lugn. Vi kommer att vinna, säger hon.

undefined
Ylva Bohman (bilden) och systern Lalla Thord tar kampen för sitt Lilla Hörtingerum intill bergstäkten och betongfabriken.
undefined
Flera kemikalier hanteras vid betongfabriken i Hörtingerum.
undefined
Lilla Hörtingerum bergstäkt ligger alldeles intill E22.
undefined
Från Stora Hörtingerumsviken vandrar öring upp i bäcken.
Betong

Består vanligast till 85 procent av grus och vatten och till 15 procent av cement (bränd kalk).

I Sverige produceras årligen omkring 13 miljoner ton betong. Det motsvarar cirka 277 kilo cement per person och år.

95 procent av koldioxidutsläppen från betong kommer från cementen, som tillverkas i energikrävande ugnar med omkring 1 450 grader värme.

Källa: Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner och SGU.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!