Nya betongfabriken har inget bygglov

Den nybyggda betongfabriken i Hörtingerum har inget bygglov och får inte köra sin produktion.

De stora silosarna vid nya betongfabriken i Hörtingerum.

De stora silosarna vid nya betongfabriken i Hörtingerum.

Foto: Christer Andersson

Västervik2023-05-29 18:00

Mark- och miljödomstolen i Växjö underkände på måndagen det bygglov Västerviks kommun och Länsstyrelsen tidigare godkänt.

Domstolens beslut kan inte överklagas. Det innebär att den nya betongfabriken inte får dra igång verksamheten som just nu testkörs.

– Jag kan inte svara på hur vi går vidare, säger Jonas Johansson, vd Nybro grus AB, som äger Betongproduktion i Västervik AB.

Domstolen skickade tillbaka bygglovsärendet till miljö- och byggnadsnämnden i Västerviks kommun för vidare handläggning. Det fanns anmärkningar på hur ärendet hanterats, inte beslutet att bygglov givits. Exempelvis borde grannarna ha informerats mera.

undefined
Alldeles intill E22 ligger bergtäkten vid Hörtingerum.

Allt bottnar i att kommunen ska bygga ett nytt reningsverk för 300 miljoner kronor, vid Lucernaområdet. Då behövde Betongproduktion i Västervik, BPV, flytta på sig.

Kommunen gav bygglov i bergtäkten alldeles intill E22, söder om Västervik. Okej, tyckte Länsstyrelsen. En betongstation i en befintlig bergtäkt bedömdes vara lämplig och detaljplan behövs inte. Den ansågs passa in i området utan att medföra någon betydande olägenhet för omgivningen.

Ur bergtäkten har Länsstyrelsen godkänt brytning av 250 000 ton per år till 2049.

Men besluten överklagades av personer som bor i närheten. Under måndagen kom beslutet från Mark- och miljödomstolen i Växjö.

– Kommunen har slagit knut på sig själv. Man borde ha tagit ett helhetsgrepp och hanterat miljötillstånd och bygglov tillsammans, säger Mats Nilsson, advokat i Karlskrona vid byrån Mark & Miljö i Syd.

Han företräder de överklagande systrarna från Lilla Hörtingerum.

undefined
Här har Länsstyrelsen godkänt brytning av 250 000 ton per år till 2049.

I kommunhuset tog tjänstemännen, med viss överraskning, emot beslutet och funderade över hur man nu ska gå vidare.

I bergtäktens miljötillstånd finns inte rätt att bedriva betongfabrik med kemikalieanvändning. Utan godkänt bygglov kan då den nya betongfabriken betraktas som ett svartbygge.

Tillsynsansvaret för att miljöbeslutet följs ligger på Västerviks kommun.

När beslut ur miljöbalk och bygglovsregler ska synkas blir det lite komplicerat.

– När beslutet om bygglov togs var redan miljöbeslutet om bergtäkten taget. Jag har svårt att se hur vi hade kunnat hantera det annorlunda. Det är bra att man tittar på processen i demokratisk ordning. Vi ska grotta ned oss i juridiken och se om grannarna ska höras igen, men de är redan hörda, säger Maria Ström, bygglovschef i Västerviks kommun.

Det återstår att se om och när den nya betongfabriken startas upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!