"Största förändringen på 20 år för ambulansen"

Snart försvinner möjligheten att jobba dygn inom ambulanssjukvården. Hos personalen råder blandade känslor inför förändringen.

Louise Kulmala Välijeesiö och Martin Regnell jobbar båda inom ambulansen i Kalmar län.

Louise Kulmala Välijeesiö och Martin Regnell jobbar båda inom ambulansen i Kalmar län.

Foto: Privat/Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2023-08-27 08:00

Martin Regnell i Västervik har jobbat inom ambulansen i 25 år. I våras var han en av dem som uttryckte stor oro för vad förändringen skulle föra med sig, främst för patienterna.

Ambulansen är en av flera yrkesgrupper som i dag jobbar 24 timmar i taget, men från och med den 1 oktober får de inte göra det längre. I botten ligger ett EU-direktiv om dygnsvila, som säger att alla ska ha elva timmars vila i rad, varje 24-timmarsperiod.

Så här säger Martin Regnell i dag:

– Det vi har koncentrerat oss på hos oss är "vad är det näst bästa, om vi inte får behålla dygnen" och lagt krutet på det, det näst bästa alternativet.

undefined
Louise Kulmala Välijeesiö och Martin Regnell jobbar båda inom ambulansen i Kalmar län.

En kollega på ambulansen i södra länsdelen, Louise Kulmala Välijeesiö, startade på försommaren en namninsamling mot förändringen. Nästan 400 personer skrev på.

Hon är fortfarande orolig över hur det ska bli i ytterområdena, där det inte bor så många och där det är långt till närmaste sjukhus. Det är också där det är som svårast att rekrytera personal.

– Vem är det som är ansvarig, om någon får en hjärtinfarkt och vi har ställt bilen och de dog? säger hon.

Hon funderar också på om förändringen av arbetstiderna kommer att leda till att de får jobba mer övertid och hur det blir då.

undefined
Ambulanssjukvården står inför stora förändringar framöver.

I början på maj träffades en central överenskommelse, som gör det möjligt att söka dispens för verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet. Men den kan sökas först i februari nästa år. Kravet från EU gäller från den 1 oktober.

– Vi vill också behålla dygnen, om vi hade fått det, men vi har förstått hur svårt det är att söka dispens, och om den går igenom, så gäller den ändå bara i ett år. Om vi får igenom det näst bästa alternativet redan nu, är det bättre än att göra det igen, säger Martin Regnell.

Han säger att de har ägnat mycket tid åt att räkna på hur mycket personal som skulle behövas och hur man kan göra ett bra schema. Sådant tar både tid och energi.

– Det här är den största förändringen som ambulansverksamheten har gått igenom på 20 år.

undefined
Snart kommer ambulanspersonalen inte att få jobba dygn längre.

Om det ändå skulle bli aktuellt att söka dispens, är det regionstyrelsen som gör det. Men Malin Sjölander (M) säger att det är ytterst svårt att få dispens, och lagkravet gäller ju redan i höst.

Det som hon vill trycka på som viktigt just nu, är dialog med personalen:

– Det är viktigt att många får vara delaktiga, när vi ställer om, och att det sker på ett demokratiskt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!