Det rosa huset med sitt torn sticker ut i området, och var påkostat när det byggdes i mitten av 1910-talet.
– Det är alltid en avvägning av olika intressen, säger nämndens ordförande Marie Stenmark (M) och fortsätter:
– Vi väger det enskilda mot det allmänna intresset. Här kan man inte motivera en rivning.
Bostadsbolagets ansökta lov om att få riva huset avslogs av en enig nämnd under torsdagen.
Andra kulturhistoriskt värdefulla hus har fått rivningslov. Varför är det här huset annorlunda?
– Vi tittar på varje fall för sig. Det här huset har en stor miljöskapande effekt på området. Det är också i klart bättre skick än de andra husen. Vi har inte fått se konkreta planer på vad de vill bygga, och när de tänkt bygga det, och därför är det inte motiverat att riva det idag. Det här huset är i så bra skick att det kan användas, säger Stenmark (M).
Huset med fastighetsbeteckning Vallmon 46, som i folkmun kallas ”Jenny BK-huset”, har varit i kommunal ägo sedan 1970-talet.
Det användes först som klubblokal och senare som undervisningslokal. Sedan 2010 har huset använts som förråd och som övningsplats för räddningstjänsten, och endast haft underhållsvärme på.
Bostadsbolaget köpte huset 2019 från Tjustfastigheter med intentionen att riva det, och ansökte om rivningslov i september 2022.
När Kalmar läns museum fick yttra sig om planerna ansåg dock bebyggelseantikvarie Susann Johannisson och enhetschef Liselotte Jumme att huset borde renoveras varsamt, eftersom det är kulturhistoriskt värdefullt.
I januari 2023 förtydligade Bostadsbolaget att huset ska rivas för att ge plats åt havsnära och attraktiva nya bostäder.
I en skrivelse menar Bostadsbolagets projektlekare att byggnaden är "i så dåligt skick, och förvanskad både utvändigt och invändigt. Därav anses det vara för kostsamt att med dagens energikrav få den i bobart skick".
Bostadsbolaget menar att det dåliga underhållet som gör att man nu behöver riva huset skedde från 1970-talet fram till 2010-talet.
Det är inte en tillräcklig motivering, anser miljö- och byggnadsnämnden i Västervik, som alltså nekar rivningslovet.
Om Bostadsbolaget kommer med en bättre motivering, kan det bli ett annat besked framöver?
– Då får vi se på det i den ansökan. I det här fallet har vi försökt få fler uppgifter, men inte kunnat få konkreta svar, säger Stenmark (M).
I en skrivelse berättar Bostadsbolaget att projektering för flerbostadshus inte har påbörjats än. Enligt deras kalkyl skulle en renovering och ombyggnation kosta 7 miljoner kronor. För kostsamt, enligt Bostadsbolaget. Vad det skulle kosta att bygga nya bostäder, och när det skulle göras, har nämnden som sagt inte fått svar på.
Nu när det inte ska rivas, ställer ni några särskilda krav på att det ska underhållas? Öppnar ni ett tillsynsärende på grund av husets skick?
– Kravet på den här fastighetsägaren är som för alla andra, svarar förvaltningschef Carolina Stalebrant.
Hon fortsätter:
– Förfallet måste bromsas, och huset ska hållas i vårdat skick.
Huset bedömdes dock inte vara i så dåligt skick att det behövs ett tillsynsärende.
Oppositionspolitiker Ulf Jonsson (S), tillägger att Bostadsbolaget skulle kunna ansöka igen med en bättre motivering.
– Eller så har de möjlighet att sälja huset, det kanske vore attraktivt på marknaden.
– Och precis som alla andra har de möjlighet att överklaga vårt beslut, tillägger Stenmark (M).