I två år hade företaget Semcab tillåtelse att spränga på ena sidan av Lucerna, ön i utkanten av Västerviks centrum som förbinds till fastlandet med en bro. Tanken var att göra i ordning marken – så att kommunen kan erbjuda en färdig industrifastighet till företag som kan behöva närhet till både hamn och industrispår. Samtidigt fick Semcab möjlighet att sälja den sten man sprängt loss.
Men 2022 sa kommunen upp avtalet med företaget. Kommunen tyckte att det sprängdes för lite, och vill snabba på arbetet för att få klart industritomten så snart som möjligt. I en parallell process tillät dock miljö- och byggnadsnämnden sprängningar fram till 2025, så företagaren fortsatte sitt arbete. Vilket ledde fram till en tvist där kommunen först polisanmälde företagaren – som i sin tur hotade stämma kommunen.
Efter det började de två parterna förhandla, via juridiska ombud. I december förra året kom de överens. Enligt överenskommelsen fick Semcab spränga fram till 1 juni i år, och därefter hantera den sten som sprängts bort. Just nu finns det olika fraktioner krossad sten på området, som ska levereras under hösten.
Företagaren bakom Semcab, Ilja Berkenbos, förklarar att överenskommelsen innebar att han skulle avveckla sin verksamhet.
– Och det har jag gjort, mer eller mindre. Vi är i princip färdiga på platsen, jag har lite lager kvar bara, som jag får ha kvar där tills vidare.
Några sprängningar har inte skett på ön sen förra sommaren. Ilja Berkenbos berättar att han sålt från befintliga lager, tömt och städat upp på platsen.
Är du nöjd med överenskommelsen?
– Jag är okej med denna lösning, men nöjd är fel att säga. Jag hade ju velat fortsätta att försöka sälja och bearbeta området, som var tanken från början. Men man ska inte gråta över spilld mjölk, nu har vi tagit varandra i hand och har en ny överenskommelse.
Samtidigt finns det mycket berg kvar på tomten, som måste bort för att det ska bli möjligt att bygga industrier där. När vi frågar Mikael Nilsson på kommunen om varför man inte ville låta Semcab fortsätta spränga på platsen förklarar han att kommunen vill ha kontroll över marken, och inte vara bunden till ett långsiktigt avtal med någon som letar kunder att sälja till för att kunna spränga. Utan sådana långa avtal har kommunen själv möjlighet att spränga om det behövs, eller ge en entreprenör med en färdig kund möjlighet att göra det genom ett kort avtal.
– Skulle det komma en kund som säger att "jag vill ha 40 000 kvadratmeter berg och kan spränga klart", då vore det jättebra för oss, säger Mikael Nilsson.
Och det skulle även kunna vara Semcab, till exempel?
– Ja, absolut.
Som vi tidigare berättat har kommunen begränsat med industrimark för försäljning, och är på jakt efter nya områden att planlägga för industrier. Men som det ser ut nu finns ingen aktuell intressent som vill starta en verksamhet på just den här tomten, åtminstone ingen som kommunen vill upplåta marken till.
– Det här är inte ett läge som vi säljer till vem som helst. Vi eftersträvar att hitta en aktör som är lite större, som genererar arbetstillfällen. Det är unikt, en bra byggrätt med närhet till både hamn och järnväg. Om det kommer en aktör som har behov av hamn och järnväg är det den enda fastigheten som finns, säger Mikael Nilsson.