Företaget Semcab har i flera år arbetat med sprängningar och bearbetning av bergmaterial på Lucerna i Västervik. Syftet har varit att förbereda marken för industrier. Samtidigt är det en affärsverksamhet för företaget, som enbart spränger och bearbetar stenkross på beställningar från sina kunder.
För knappt ett år sedan, den 27 juni, sägs arrendeavtalet mellan kommunen och Semcab upp. I mejl som vi tagit del av framgår att kommunen vill snabba på arbetet, för att kunna i ordningsställa industritomten så snart som möjligt. Man vill gärna fortsätta samarbeta – men under andra villkor.
Semcabs vd Ilja Berkenbos ifrågasätter den plötsliga uppsägningen. Och vilka villkor är det kommunen vill ha? Ilja vill träffa någon på kommunen, och föreslår upprepade gånger att parterna träffas. Men får ingen respons.
– Jag har verkligen sträckt ut handen, men de lägger locket på totalt.
I avtalet står att det är länets Arrendenämnd som ska avgöra eventuella skiljaktigheter, så Ilja vänder sig dit. Men får svaret att nämnden inte kan ta upp frågan – eftersom själva avtalet inte kan betecknas som ett arrendeavtal, utan faller under så kallat nyttjanderättsavtal.
Vid årsskiftet löper arrendeavtalet ut. Samtidigt har miljö- och byggnadsnämnden i en parallell process gett tillstånd att fortsätta spränga på Lucerna fram till 2025. När Ilja får anbud från kunder kör han igång med sprängningarna igen. Arrendeavtalet som gällde har ju underkänts av Arrendenämnden, resonerar han.
Kommunen väljer då att polisanmäla företaget för förberedelse av stöld och egenmäktigt förfarande, samt otillåten miljöverksamhet.
Smålands Hamnar – som till 15 procent ägs av Västerviks kommun – meddelar samtidigt Ilja Berkenbos att man inte kommer att ge tillstånd till företaget att skeppa ut varor från Västerviks hamn. Ilja uppfattar det som att det är kommunen som beordrat stoppet, och anlitar en advokat för att förbereda en stämningsprocess mot kommunen.
– Vi bor ju i en demokratisk stat, inte någon kommuniststat. Om kinesiska staten skulle ge order till Volvo om att inte leverera, då skulle vi ju reagera, säger han retoriskt.
Niclas Strömqvist, vd för Smålands Hamnar, nekar till kommunen beordrat något stopp. Däremot blev företagets produktionschef nyligen kontaktad av en tjänsteman på kommunen som meddelade att Semcab polisanmälts för egenmäktigt förfarande.
– Vi har då sökt kommunen och frågat vad de anser, per telefon. De har varken sagt bu eller bä, men talade om hur läget var. Då känner vi som bolag att vi avvaktar tills vi får något konkret, något typ av intyg från kommunen eller Semcab. Vi vill inte bli inblandade i någon kriminell handling, säger Strömqvist.
Ilja Bjerkenbos är uppgiven. Han tycker inte att kommunens agerande är affärsmässigt. Det var kommunen som efterfrågade hans tjänster, och han har investerat miljonbelopp på Lucerna. Om det är så att kommunen tycker det gått för långsamt med sprängningarna – eller om det finns en annan orsak till att kommunen vill bryta avtalet – hade han åtminstone velat få sätta sig ned och prata om saken.
När vi pratas vid har Ilja nyligen besökt Estland och de kunder som väntar på bergmaterial som han inte kunnat leverera på grund av stoppet i hamnen.
Vad får det här för konsekvenser för er?
– Om det inte händer något så pratar vi till slut konkurs. Jag måste kunna betala mina underentreprenörer.
Vi har sökt ansvariga på Västerviks kommun för en kommentar, och fått mejlsvar från Mikael Nilsson på samhällsbyggnadsenheten. Han skriver att företagets avtal sades upp med en tydlig anvisning om att kommunen är intresserad av att "teckna ett nytt avtal med nya förutsättningar". Polisanmälan har skett på grund av att företaget fortsatt sin verksamhet på kommunens fastighet, trots att avtalet sagts upp.
Vi får inte svar på varför avtalet sagts upp, eller varför kommunen inte velat träffa företagaren. Mikael Nilsson kommenterar heller inte arrendeavtalets giltighet.
– Västerviks kommun vill inte svara på flera detaljer om det här ärendet just nu för att inte riskera att påverka polisens utredningsarbete med frågan, skriver Mikael Nilsson i mejlet.
Senare under måndagen får vi uppgifter om att polisens utredning lagts ner. När vi når Ulf Gollungberg på polisen bekräftar han detta.
– Vi har lagt ned utredningen på grund av att vi betraktar det som en civilrättslig tvist.
Under onsdagen får vi kontakt med Ulf Kullin, näringslivschef, men han vill inte kommentera tvisten ytterligare; "Semcabs juridiska ombud har sökt kontakt med kommunens. För att undvika att störa dessa kontakter har vi för stunden, i övrigt, inte mycket mer att tillägga till det vi meddelade i måndags", skriver han i ett mejl.