Tipset kom från Göteborg och Magnus Källgren, som då pluggade till byggnadsantikvarie. Han tänkte att det nog var synd om bysten skulle säljas eftersom Gustav II Adolf har särskild betydelse för Västervik.
Kungen var den som på 1600-talet utnämnde Västervik till en så kallad stapelstad, en av sju städer i Sverige som fick rätt att bedriva handel med utlandet på den tiden.
Han kontaktade kommunen och kommundirektören Anders Björlin drog i nödbromsen, bysten hade gått till försäljning av misstag.
Kommunen köpte tillbaka den av sig själv, och fick betala en liten provision till auktionsbolaget.
Väl hemma i Västervik igen återstod bara frågan var den skulle placeras?
Det ansvaret föll på Ann-Sofie Pettersson på kulturenheten som tyckte att den kunde passa in i ett utrymme där många skulle få chansen att se den, och där den passade in.
– Den ställde vi i foajén i Bryggaren, jag tror att den kom dit direkt. Jag har inte placerat den på något annat ställe, säger hon så här snart tre år senare.
– Den är ju lite svårplacerad, den kanske inte är jättepoppis att ha i en matsal på en kommunal arbetsplats. Den står bra där den står, många kan passera den och ta del av den i ett offentligt utrymme som Bryggaren, säger hon.
I princip all konst som kommunen har och som kan placeras ut är "önskekonst", alltså har någon kommit till samlingarna och valt ut vad de vill ha till just sin arbetsplats.