2012 totalrenoverades Rådhuset i Västervik. Då förvarades inventarierna i källaren på Centrumgården. När byggnationerna var klara flyttades originalsaker tillbaka (huset är K-märkt och skulle återfå forna tiders glans).
Bland det som blev kvar i källaren fanns en gipsbyst på träpiedestal, föreställande Gustav II Adolf.
Mats Ekelid på Tjustfastigheter AB, har försökt "bli av" med sakerna de senaste två åren.
– Jag har frågat runt överallt i kommunen om var bysten kommer ifrån och om någon vill ha den, men jag har inte fått några svar, säger han.
Därför bestämde man sig för att försöka sälja den, och den lades ut på en auktionssida i Växjö. Under onsdagen var högsta budet 9 000 kronor.
Den som uppmärksammade kommunen på försäljningen är Magnus Källgren. Han pluggar till bebyggelseantikvikarie i Göteborg, utan koppling till Västervik. Men han hittade bysten på sajten, och tänkte att det vore synd om en kulturskatt skulle säljas.
– Den har ju historisk betydelse för Västervik. Så i fredags skickade jag mejl till politiker i kommunen och skrev att det nog vore synd om den såldes, särskilt eftersom Gustav II Adolf har en så tät koppling till Västervik.
Gustav II Adolf var bland annat den som på 1600-talet utnämnde Västervik till en så kallad stapelstad, en av sju städer som fick rätt att bedriva handel med utlandet.
Åter till nutiden. Magnus Källgrens mejl tog skruv, och man bestämde sig för att behålla bysten. Kommundirektör Anders Björlin verkar vara den som drog i nödbromsen.
– Felet ligger längre tillbaka i tiden. Tjust fastigheter har gjort det de ska.
– Den verkar ha gått med av misstag, man missade den vid en tidigare inventering över vad som skulle bli kvar. Det är tur att det uppmärksammades.
Men auktionen är redan igång, och avslutas 24 maj. Att bara dra tillbaka ett objekt under pågående auktion är inget man gör, säger Max Thelin på Växjö Auktionskammare. Det kan alltså bli fråga om att kommunen får köpa tillbaka bysten, av sig själv.
Anders Björlin säger att kostnaden i så fall inte blir hög, eftersom kommunen då både är säljare och köpare.
– I så fall blir det tal om att betala provisionen, vilket är rimligt. Auktionskammaren har haft utgifter som måste betalas.
Nu kommer kulturenheten få uppdraget att hitta en lämplig plats för bysten. Var det blir återstår att se.