SD vill se kameror på skolan – förslaget nobbas

"Om vi kan skydda fastigheter från vandalisering – då borde vi kunna skydda våra elever och lärare också". Så resonerar Ann-Marie Norman (SD) vars motion om att införa bevakningskameror på gymnasiet nyss har fått sitt svar.

Ann-Marie Norman (SD) tycker att kommunen är passiv, som inte sätter upp bevakningskameror i gymnasiet. "Kan vi skydda fastigheter borde vi kunna skydda elever och lärare också", säger hon.

Ann-Marie Norman (SD) tycker att kommunen är passiv, som inte sätter upp bevakningskameror i gymnasiet. "Kan vi skydda fastigheter borde vi kunna skydda elever och lärare också", säger hon.

Foto: Montage

Västervik2022-10-03 17:00

– Det är en hastigt dragen slutsats – att när otryggheten ökar ska vi sätta upp kameror. I så fall skulle vi sätta upp kameror i folks sovrum eftersom mest våld mot kvinnor sker där. Frågan är mer komplex än så, säger Harald Hjalmarsson (M). 

Utredningen som gjorts av SD:s motion visar nämligen att andelen elever som säger att de upplevt våld i skolan ökat, från 10 procent 2015 till 29 procent 2021. Utredningen visar också att varken elever eller lärare tycker att kameror är en bra idé. Några kameror blir det inte i dagsläget. Majoriteten av kommunstyrelsen anser att motionen är besvarad, eftersom möjligheten till kamerabevakning har utretts, vilket också var motionens förslag. Moderaterna och Sverigedemokraterna ville istället att motionen skulle ses som bifallen, av samma anledning. 

– Huruvida det är lämpligt med kameror inne i skolor måste vi titta mer på, det är uppenbart att inte skolledning, pedagoger eller elever tyckte så. Däremot är det viktigt att man är formellt korrekt, säger Harald Hjalmarsson (M). 

Ann-Marie Norman, som lämnade in motionen tidigare i år, tycker däremot att Västerviks kommun är alldeles för passiv, även om hon tycker att utredningen i sig väl genomförd. 

– Bostadsbolaget har fått tillstånd att sätta upp kameror på förskolor och grundskolor för att förhindra skador på fasaderna. Där tycker vi i Sverigedemokraterna att människor borde värderas mer än fastigheterna. Jag vidhåller att man inte ska vänta tills en olycka har hänt, och då säga "varför gjorde vi ingenting tidigare". 

undefined
"Det är en hastigt dragen slutsats – att när otryggheten ökar ska vi sätta upp kameror. I så fall skulle vi sätta upp kameror i folks sovrum eftersom mest våld mot kvinnor sker där. Frågan är mer komplex än så", menar Harald Hjalmarsson.

Kommunstyrelsens vice ordförande Fredrik Lindwall (C) säger att kommunen har en enad inställning om att ökad otrygghet inte är okej. 

– Men det är också så att ungdomar lever utanför skolan och använder sociala medier. Otrygghet kan också komma utifrån, inte bara från skolan, säger han.

Även om antalet anmälda brott på gymnasiet inte ökat de senaste åren tycker Ann-Marie Norman att det finns orosmoment, och att kameror skulle vara en bra förebyggande åtgärd. 

– Jag vill se bevakningskameror där det inte behövs tillstånd, som i lärarrummen och i kafeterian – inte för att filma allmänheten. Vi har haft bränder i kafeterian, en kille som viftat med kniv, incidenter med knark och så vidare. Jag tycker att vi måste mota olle i grind, säger hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!