I februari i år lade SD en motion om att kamerabevakning på gymnasiet skulle utredas, och det har nu gjorts.
Utredningen visar att nästan 3 av 10 elever tycker att de upplevt våld i skolan 2021. 2015 var andelen 1 av 10 elever. Siffrorna kommer från LUPP-undersökningen som görs vart tredje år i årskurs 8 och årskurs 2 på gymnasiet.
SD menade att "det grova våldet har eskalerat påtagligt i skolor över hela vårt land". I Västervik har dock inte antalet anmälda brott på gymnasiet ökat de senaste åren.
– Bostadsbolaget har påbörjat kameraövervakning på en del skolor, och tittar på var mer det finns behov, men man ser i materialet att gymnasiet inte är mer utsatt än andra skolor, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Marcus Fridlund (S).
Trots att den upplevda våldsamheten i skolan har ökat, är elevrådet skeptiska till kameraövervakning. Att vara övervakad känns snarare mer läskigt än tryggt. De tror att elever som begår våldsamma handlingar agerar på impuls, och att en kamera då inte spelar någon roll. Ungdomarna ser hellre fler anställda resurspersoner, och att lärarna skapar förtroendefulla relationer med eleverna.
Enligt Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef, uppger inte eleverna att våldet ökat i andra undersökningar, eller i hälsosamtal eller utvecklingssamtal.
– Vi försöker förstå varför det framkommer så olika bilder. Vi jobbar också mer med elevhälsan, och jobbar med trygghetsvärdar och med att skapa relationer med de unga, säger han, och fortsätter:
– LUPP-resultaten ger oss signaler. Vi behöver prata mer med ungdomarna om vad de tänkt på när de svarat. Likadant behöver vi prata om de områden där resultaten blivit positivare, så att vi kan få reda på vad vi ska göra mer eller mindre av.
Enligt kommunens utredare visar också forskning att våldsbrott inte minskar vid kamerabevakning, även om vissa andra sorters brott minskar eller flyttas till en annan plats.
– Jag tror inte på att ha övervakning för övervakningens skull. Det är viktigare att man har ett trygghetsskapande arbete, med sociala miljöer och vuxennärvaro, än att det sitter en kamera i taket, säger Marcus Fridlund (S).
BUN beslutade att besvara motionen i och med utredningen, men M och SD ville bifalla motionen.