Vi har tidigare berättat om entreprenören Pär Svärdson och hans företag Östersjöfabriken. De huserar på Lucerna i Västervik och verksamheten där är att ta hand om musslor, som kan rena kväve och fosfor ur vatten, för att sedan använda musslorna till djurfoder.
Verksamheten är ännu inte igång i stor skala, under nästa år är det tänkt att den ska ta fart.
Nytillskottet i lokalerna består av företaget Cresponix, där Mattias Djustedt från Getterum utanför Hjorted är vd.
Han sökte först finansiärer i SVT:s program Draknästet, men där blev det nej.
Vad var det de inte förstod med er lösning, tror du?
– I Draknästet har man bokstavligt talat två minuter på sig. Vår lösning måste man sätta sig ner och prata om i timmar.
Tur då att Pär Svärdson hade mer tid.
– Jag mejlade Pär om vår idé men hörde inget på ett par månader. Jag antog att han inte tyckte det var intressant. Men så kom det ett mejl och vi träffades.
Tre miljoner går Svärdson in med, och det ska räcka till pilotprojektet i Västervik.
– Vi har en yta på 1 500 kvadratmeter som vi disponerar på Östersjöfabriken. Meningen är att de första räkorna ska odlas nästa år, för att kunna säljas till sommaren 2023.
Mattias har en bakgrund från Örebro universitet i biovetenskap med inriktning på entreprenörskap.
Det var under studietiden som han fick kontakt med professor Anders Kiessling och en branschexpert från Brasilien, Sergio Zimmermann. De har utvecklat tekniken, som är landbaserad.
Idén är en slags cirkulär odling av fisk, och i det här fallet scampi. Det innovativa är hur man renar vattnet, med mikroorganismer, som man odlar fram själva.
– Man odlar fisken, eller räkorna, i slutna tankar. Deras avföring och andra odlingsrester pumpas till en annan odling, där de bli näring för nyttiga bakterier, alger och andra mikroorganismer.
– Det är organismer som finns i en vanlig sjö. Hos oss renas vattnet till 100 procent, och sedan blir organismerna mat till räkorna.
Han beskriver det som ett slutet system, med minimalt klimatavtryck men också med hälsofördelar för räkorna.
– De lever i en miljö med nyttiga bakterier, de gör att det blir bättre rustade mot sjukdomar, utan att vi behöver använda exempelvis antibiotika.
Värmen som krävs för att värma vattnet tar man från solceller, och från spillvärme från Svärdsons anläggning.
– Scampi lever i tropiskt klimat men där finns det många miljöproblem. Man skövlar regnskog och mangroveträsk för att odla scampi. Det vill vi komma ifrån.
Anläggningen i Västervik blir en demoanläggning. Tanken är att man ska skala upp det hela när resultaten blir tillfredsställande.
– Då handlar det om tio hektar. Idén är att värma vattnet med hjälp av spillvärme i huvudsak. För att kunna göra det måste vi hitta en anläggning i anslutning till någon som har mycket spillvärme. Jag hoppas vi hittar det i Småland.
Vad ser du verksamheten om tio år?
– Odling av fisk och skaldjur är världens snabbast växande livsmedelsbransch, det här kan bli globalt.
Pär Svärdson själv säger att idén passar hans verksamhet i Västervik.
– Jag äter själv inte scampi, på grund av klimatavtrycket produkten har. Därför är det oerhört intressant, även sett ut ett affärsperspektiv, att kunna erbjuda en hållbar sådan produkt.
– Och de foder vi ska producera kan gå till räkorna, vi får avsättning för det med.