Det berättar e-handelsentreprenören Pär Svärdson som i höstas avslöjade att han tagit över den gamla fiskfabriken på Lucerna, som numera heter Östersjöfabriken. Verksamheterna här – ja, det kommer att bli flera – har alla som syfte att bidra till ett renare Östersjön.
Under våren har tester utförts för att se hur man tekniskt ska kunna pumpa in musslorna i fabriken när det blir dags att börja skörda dem. De måste nämligen upp på land efter att de filtrerat och ”ätit upp” kväve och fosfor som bidrar till övergödningen.
Den nuvarande odlingen är relativt liten men planen är att på sikt etablera en odling om 100 ton musslor, berättar Pär Svärdson när vi pratas vid över telefon.
– I nuvarande skala kan musslorna ta upp cirka 20 procent av den kväve och fosfor som släpps ut från Västerviks reningsverk – för att sätta det i relation till något, säger han och fortsätter:
– Ambitionen är att de så småningom ska kunna ta upp allt. Men man måste ju börja någonstans.
Det som kan vålla visst huvudbry är vad man ska göra med musslorna när de gjort sitt i havet.
Och det är här som Östersjöfabriken kommer in i bilden. Det är nämligen i fabriken på Lucerna som musslorna ska beredas till råvaror.
– Det finns flera användningsområden för dem och ett är att nyttja dem till djurfoder.
Framåt senhösten eller nästa vår ska de första musslorna skördas och processas i fabriken.
Tanken är att Västervik ska bli ett slags centrum för ett renare hav, och att Östersjöfabriken blir en hub eller en samlingsplats för olika "verksamheter som är bra för miljön och skärgården".
– Jag upplever att det finns en gemensam drivkraft bland såväl forskare som entreprenörer och andra aktörer som vill bidra till ett renare hav. Intresset för den här typen av projekt är stort och det pågår en livaktig dialog, säger Pär Svärdson.
Själv har han samarbetat med forskare på Ecopelag och Statens Lantbruksuniversitet (SLU).
För många är du ju framför allt känd som namnet bakom Adlibris och Apotea. Vad var det som fick dig att vilja satsa på musselodling?
– Som seglare och flitig skärgårdsgäst har jag märkt hur algblomningen ökat med åren, och att ta upp näring ur havet med hjälp av musslor är ett sätt att åtgärda detta. Jag vill att mina barn och barnbarn ska kunna njuta av havet helt enkelt.