Så gick det för Arkåsen och Wahlström i SM-tävlingen

I helgen var krögaren Henrik Arkåsen och köksmästaren Arvid Wahlström från Guldkant med och tävlade om SM-titeln i utomhusmatlagning. Men finalen var tuffare än väntat.

Henrik Arkåsen och Arvid Wahlström tävlade i utomhusmatlagning.

Henrik Arkåsen och Arvid Wahlström tävlade i utomhusmatlagning.

Foto: Camilla Gerdsland

Västervik2024-05-20 05:00

Duon åkte till tävlingen i Skövde med höga ambitioner, och Henrik Arkåsen berättade i en intervju med VT att han var oerhört sugen på att vinna. Men konkurrensen var tuff – och bland de sex finalisterna var inte Arkåsen och Wahlström med i trion som placerade sig i toppen. 

– Det gick inte så bra som vi hade hoppats. Flera av de andra hade tagit det här längre än vi, och tränat mycket mer. Sedan hade vi väl inte vår bästa dag heller, säger Henrik Arkåsen, som dock inte låter alltför nedslagen när vi når honom på telefon. 

– Vi hade en härlig och rolig – och varm – dag. Det var 28 grader på Billingeberget där vi tävlade, och vi skulle hela tiden hålla en levande eld igång. Det var svettigt!

undefined
Arvid Wahlström och hans kompanjon Henrik Arkåsen in action på tävlingen.

Deltagarna skulle bygga sin egen eldstad, och fick ha med sig ett begränsat antal köksredskap och plastbyttor. De hade en förutbestämd lista med ingredienser, men skulle även använda sig av ingredienser från naturen i varje rätt. För att ingen skulle råka plocka något som man inte bör äta fick deltagarna hjälp av en naturguide, som kunde tipsa om ätliga växter i närområdet. 

– Det blev en härlig och ärlig form av matlagning. Vi hade eld, råvaror och det som finns i naturen. Vi använde maskrosor i vår varmrätt, men det blev inte riktigt så bra som vi hade hoppats på, säger Henrik Arkåsen.

Tror du det här kan vara något ni kan ta in i er vanliga verksamhet? 

– Ja, det här skulle kunna vara en rolig grej att bygga vidare på. 

undefined
Arvid Wahlström, köksmästare och Henrik Arkåsen, krögare på Guldkant, laddade upp för SM i utomhusmatlagning 2024 tidigare i veckan.
Lag Guldkants meny

Här är menyn som Arvid Wahlström och Henrik Arkåsen komponerade ihop utifrån ingredienslistan, plus ingredienser från naturen i närområdet: 

Förrätt: Langos med rökt abborre, ramslöksremoulade, löjrom och löktrav. 

Varmrätt: Shish kebab på hjort med ängssyra, maskroshummos, maskrosblad, eldade rotfrukter och yoghurt. 

Dessert: Rönn- och rabarberpannkaka med honungscreme, brynt smör och viol

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!