Det är Larsgunnar Nilsson, Västervik, och Kent Gullquist, Gamleby, som tillsammans ringmärker ungar av bland annat pilgrimsfalk och berguv sedan flera år tillbaka.
Pilgrimsfalken har haft en mycket positiv utveckling. Förra året ringmärktes tio ungar och i år elva.
– Det är rekord, konstaterar Larsgunnar.
Han berättar att det finns sju kända lokaler för pilgrimsfalk i Tjust, som han och Kent håller koll på. I år blev det tre lyckade häckningar.
För de övriga fyra platserna finns det flera tänkbara orsaker till varför det inte blev några ungar. I två fall kan det vara berguv som har skrämt bort falkarna, så att de inte har vågat häcka där. Berguven är högre i rang och kan till och med ta en pilgrimsfalk.
Till en av boplatserna återkom endast en falk i år, och vid den fjärde var falkarna kvar hela våren, men häckade inte.
Larsgunnar är ändå nöjd med årets siffra över antalet ringmärkta ungar, som alltså är den högsta sedan 1950-talet i Tjust.
– Det verkar ha gått bra i Östergötland också, så det är kul, men det har gått dåligt i Norrland, på grund av fågelinfluensa, säger han.
I Västervik hade vi en stationär pilgrimsfalk på sjukhustaket under flera vintrar, något som har vi berättat om i flera artiklar. Förra våren hittades den dock död på området. Det visade sig att den var smittad med fågelinfluensa, vilket sannolikt orsakade dess död.
När det gäller berguv så blev det i år 17 ungar. Ett bra resultat, men inte riktigt lika bra som Larsgunnar hade hoppats på. Berguvarna brukar få ett toppenår vart tredje eller vart fjärde år, och eftersom 2019 var ett riktigt bra år – med 30 ungar – tänkte Larsgunnar att det kanske skulle bli så i år med, men det blev det inte riktigt.
Kan det inte vara så att de byter häckningsplats, av parasitskäl?
– Det förekommer, men om vi inte hittar någon på det gamla stället, så letar vi i området.
Antalet ungar hänger ihop med tillgången på gnagare, som brukar variera, med återkommande toppar vart tredje eller vart fjärde år. Berguven behöver ha gott om mat på vintern, så att den kan bygga upp sin fettreserv inför häckningen.
När ringmärkningen nu är avslutad, ska Kent och Larsgunnar lyssna efter tiggläten av ungar på de ställen där ingen häckning har kunnat konstateras. Ungarna tigger mat av sina föräldrar ända in i augusti, och det hörs på ganska långt håll.