Återkomsten: Pilgrimsfalkar häckar i Västerviks kommun

Tre lyckade häckningar av pilgrimsfalk blev det i Västerviks kommun 2020. Falken var nästan utrotad i Sverige, men är nu på väg tillbaka.

Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson ringmärker ibland pilgrimsfalk, men på bilden är det en berguvsunge som får en ring runt benet.

Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson ringmärker ibland pilgrimsfalk, men på bilden är det en berguvsunge som får en ring runt benet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Västervik2021-01-24 08:00

Pilgrimsfalken är fortfarande en ovanlig fågel i Sverige, men det är ändå stor skillnad i dag mot när det var som värst på 1970-talet, då det bara fanns omkring 15 par kvar i hela landet. Jakt och gifter var två faktorer som bidrog starkt till minskningen.

Sedan dess har det långsamt blivit bättre. I Västerviks kommun var det förra året hela tre lyckade häckningar med sammanlagt åtta ungar. Det är rekord sedan pilgrimsfalken återkom som häckningsfågel till Västerviks kommun år 2016.

Larsgunnar Nilsson från Västervik och Kent Gullquist från Gamleby hjälps åt med ringmärkning av bland annat pilgrimsfalk. Bona kan ligga ganska svårtillgängligt.

Totalt i landet beräknas det finnas cirka 500 revir av pilgrimsfalk, varav fem i Västerviks kommun. I tre dem av dem blev det alltså lyckad häckning förra året. Varje häckning ger mellan en och fyra ungar. Snittet ligger på 2,5.

– Den har haft en fantastiskt positiv utveckling, pilgrimsfalken, konstaterar Larsgunnar.

I Östergötland fanns det 16 kända revir av pilgrimsfalk 2020. Kent och Larsgunnar tror att flera av de pilgrimsfalkar som valt att häcka i Västerviks kommun, kommer från just Östergötland.

Däremot har det hittills inte skett någon häckning i den bolåda som sattes upp på taket till Västerviks sjukhus för några år sedan. Larsgunnar vet inte vad det beror på, då pilgrimsfalkar har häckat i den här typen av bolådor på flera andra ställen runtom i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!