Mats Hugosson var under många år barn- och utbildningsnämndens ordförande, och därefter bland annat förste vice ordförande i kommunstyrelsen. Han var själv med i processen när några landsbygdsskolor lades ner 2010. Hugosson tycker att beslutet att lägga ner skolbarnomsorg är dåligt.
– Jag har egentligen lämnat politiken, men barnomsorg och det som vi brukar kallas för fritids är så viktiga för familjernas möjligheter att klara sin vardag. Här fattar man ett beslut som kommer att försvåra för familjer på landsbygden, och där man inte ens tror att man sparar några pengar.
Han säger att nedläggningsbeslutet kommer att få följder. Familjerna kommer att agera för att få en fungerande vardag, men föräldrarnas beslut kommer kanske inte att bli vad politikerna tror eller önskar.
Hugosson tar ett exempel från sin tid som politiker. När man 2010 fattade beslutet att lägga ner skolan i Almvik pekade beslutsfattarna på att det fanns gott om kapacitet i Gamleby. Nedläggningen skulle ge 600 000 kronor i minskade lokalkostnader.
– Men föräldrarna jobbade i Västervik. Efter jobbet vill man inte åka till Gamleby för att hämta barnen till fritids. Föräldrarna gjorde vad man kunde för att få in sina barn på skolor i Västervik, och just då fanns det lediga platser i Västervik.
Bara något år senare började det bli trångt på skolorna i Västervik. Enligt Mats Hugosson hade befolkningsprognoserna inte förvarnat om att det skulle bli trångt, och det verkade inte heller bero på någon befolkningsökning. Han tror att en komponent var att man fått in barnen från Almvik. Det var i det läget som man byggde Ljungbergaskolan.
Han konstaterar att på kort sikt kanske kommunen sparade 600 000 kronor, men några år senare när Ljungbergaskolan var byggd så hade kommunens fastighetskostnader ökar med i storleksordningen 2,5 miljoner kronor.
– När man drar ner på landsbygden ökar trycker på de större orterna, och behovet av att bygga ut där, säger Hugosson.
Effekterna för de mindre orterna blir tydligare på längre sikt tror Mats Hugosson. Barnfamiljer drar sig för att flytta till orter där servicen är sämre. Kanske kan till och med att familjer som redan bor där välja att flytta om det blir för svårt att få ihop vardagen.
I sämsta fall drabbas andra på orten om underlaget för till exempel lanthandeln minskar. Därför tycker han att nedläggningarna är en fråga som ska ses ur ett större samhällsperspektiv.