Överlag är upplevelsen av trygghet hög, och utsattheten för brott låg, i Västerviks kommun, enligt de trygghetsundersökningar som Polisen gjort.
– Framöver ser vi att ungdomar som bryter normer behöver mer uppmärksamhet. Vi ser att narkotikan har krupit lägre ner i åldrarna, och vi ser att det är fler som befinner sig i miljöer och situationer som inte är hälsosamma för dem. Vi ser att trafiksäkerhet och beteendebrott är en del av det, exempelvis störande körning.
– Vi har också sett att det finns en del alkoholrelaterade brott med langning till ungdomar, berättar Viktor Haglind som är lokalpolis i Västervik.
– Från kommunens sida ser vi det som väldigt prioriterat att vi satsar på insatser gällande ungdomar och narkotika, för det gör fruktansvärt ont som politiker men också som vårdnadshavare och människa att se, säger kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S).
Kommunens säkerhetschef, Andrea Brändström, förklarar att kommunen jobbar brett för att minska brottsligheten och öka tryggheten.
– Alla kommunala verksamheter sluter upp beroende på vad det är för fråga. När vi jobbat med Edsbruk har samhällsbyggnadsenheten jobbat tillsammans med räddningstjänsten, näringslivet och polisen.
– När det gäller Tullportens galleria jobbar vi tillsammans med näringsliv, kuratorer, polis och räddningstjänst. Beroende på orsak och vad vi behöver göra sätter vi ihop den gruppen som kan påverka situationen. Vi når framgång med det arbetssätt vi hittat nu, säger hon.
Just Edsbruk har varit i polisens fokus det gångna året och problematiken upplevs inte längre lika allvarlig där.
– Då har problemen flyttat på sig, och vi kan jobba vidare med nästa problem. Precis som förra året börjar man på en plats och när året är slut har man jobbat vidare till nästa område. Vi har varit mycket i Överum och har fortsatt kontroll på Karstorpsområdet. Som det ser ut nu är vi mycket i centrala Västervik, berättar Haglind.
Löftet om att minska ungdomsbrottsligheten handlar om samverkan och åtgärder som ger effekt. Åtgärderna skiljer sig åt beroende på problematiken.
– När det gäller Överum vill jag inte gå in för mycket på det eftersom det är ett litet samhälle, men vi har ökat närvaron och samarbetat med föräldrar, skola och fritidsgårdar. Om man vill uppnå trygghetshöjande åtgärder kan ökad närvaro vara effektivt, men gäller det människor som begår brott behöver vi jobba mer med att lagföra personer som begår brotten.
– Det kan vara att det är någon som är ordningsstörande och alkoholpåverkad i stadsparken, där jobbar vi med att avvisa och omhänderta personen, förklarar Haglind.
Viktor Haglind nämner att Polisen sett individer, kopplade till kriminella gäng, som kan kopplas till narkotika. Han vill dock inte berätta närmare vad det rör sig om för individer eller gäng.
– Tyvärr går jag inte in på det. Men det är viktigt att vi jobbar med den typen av problematik också, säger Haglind.
Han menar att människor i alla tider har samarbetat för att begå brott, och Västervik inte varit förskonat från det varken nu eller tidigare. Skillnaden idag är att samhället är alltmer globaliserat.
– I gängen vi ser nu kan det vara en som bor i Västervik, en som bor i Göteborg och en som bor i Stockholm. De är spridda över större områden nu för tiden, förklarar Anders Pleijel, lokalpolisområdeschef.