Polisen: Därför bötfäller vi även vid mindre fortkörningar

Numera bötfäller polisen även de som kört bara lite för fort.

Västervikspolisen Fredrik Westerholm menar att den nya striktare policyn har gett resultat.

Västervikspolisen Fredrik Westerholm menar att den nya striktare policyn har gett resultat.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2024-05-05 20:00

Fredrik Westerholm, yttre befäl i lokalpolisområde Västervik, förklarar varför man bötfäller även jämförelsevis blygsamma fortkörningar.

– Vi stödjer oss på forskning som säger att även små sänkningar av hastigheten leder till ökad trafiksäkerhet.

För att få ner snitthastigheterna på vägarna så räcker det inte med att ta fast fartsyndarna som kör 20-30 kilometer i timmen för fort, menar han. De är trots allt inte så många.

För att få så många som möjligt att tänka till och slå av på hastigheten behöver man även bötfälla personer i de lägre hastighetsspannen. Även om det inte alltid är roligt...

– Vi polisen är inte mer än människor. Vi har nog också kört lite för fort någon gång. Då kan det kännas fel att bötfälla någon som kört bara lite för fort.

Polisen har som policy att inte rapportera någon som kör mindre än sex kilometer för fort. Tidigare var det lätt som polisman att välja att bortse från småsyndarna och bortse från överträdelser på upp till tio kilometer i timmen.

– Vi vill få till en förändring, så därför har jag och mina arbetsledande kollegor kört ut att vi ska börja rapportera redan vid sex till nio kilometer för fort, säger Fredrik Westerholm.

Vid den senaste hastighetsveckan låg 15–20 procent av böterna i det spannet. Samtidigt tycker Fredrik Westerholm att den nya policyn har gett resultat. Normalhastigheterna i trafiken har sjunkit. Fredrik Westerholm påminner om varför man infört policyn:

– Vi vill ha noll döda i trafiken. Vi vill inte ha några svårt skadade. Sex kilometer i timmen kan vara skillnaden mellan om du hinner väja för ett vilt eller inte.

Färre antal dödsolyckor

Som vi berättat tidigare i vinter har antalet dödsolyckor minskat stadigt, faktiskt ända sedan 60-talet.

Mellan januari och november 2012 omkom nästan 250 personer i trafiken i Sverige. 2023 var siffran 210 omkomna, samma period. 

Enligt Peter Helge på räddningstjänsten i Västervik är det en stor skillnad även här. Han jämför med 90-talet.

– Pratar vi om olyckor på E22 så var det ofta omkomna eller svårt skadade människor. Vi fick ofta klippa upp bilarna, som blivit tillknycklade, för att ta ur människor som satt fastklämda, sa han i artikeln

Orsakerna är flera, menade han. Smartare och säkrare bilar, mer vajerräcken, mindre träd och berg nära vägbanan som man riskerade att frontalkrocka i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!