Vårdnadshavare till elever på grundskola och gymnasiet i bland annat Valdemarsvik och Norrköping har fått ett mejl av polisen. De varnas för att ungdomar används och utnyttjas av kriminella nätverk som så kallade "målvakter" för penningtvättsbrott.
Häromdagen berättade vi om en tonåring i Västervik som misstänks genomföra precis sådana bedrägerier, och använder andra killar som mottagare av pengar.
Penningtvätten är ofta kopplad till telefonbedrägerier, med äldre personer drabbade. Det kan också likt flera rättsfall i Västervik det senaste halvåret handla om falska annonser på nätet, där köpare betalat men inte fått någon vara.
Viktor Haglind, kommunpolis i Västervik, bekräftar att det finns fall i Västerviks kommun där unga personer dragits in i kriminalitet genom penningtvätt. Man har dock inte bedömt läget så allvarligt som det är i grannlänet.
– I nuläget har vi endast vidtagit mindre förebyggande insatser kring penningtvätt, säger han, men tillägger att penningtvätt generellt är ett så stort problem att det kommer att få ökat fokus framöver.
Caroline Green, förundersökningsledare för bedrägeribrott på polisregion Öst, berättar att problemet är på en "ständigt hög nivå" i Norrköping. Därav varningsbrevet.
– Vi vill komma åt problematiken som finns. Det är en brottskategori som är vanligt förekommande bland unga under 21 år. Därför har vi valt att gå ut och informera vårdnadshavare, säger hon.
Caroline Green kan inte peka ut någon särskild plats där den här brottsligheten förkommer.
– Det kan nog ske både på skoltid och fritiden. Det är många unga personer som dras in i den här typen av brott. Många gånger förstår de inte att det handlar om kriminella pengar. De tror att de bara hjälper till att swisha pengar vidare, säger hon.
– När vi sedan påvisar var pengarna kommer ifrån, blir det en ögonöppnare.
Summorna som förs över varierar, men 15 000 är en vanlig summa, berättar Green.
– Det är en summa man kan ta ut i bankomat. När det gäller Swish beror det på vilka inställningar man har.
Vid ett fall i Västervik tidigare i vinter var summan 10 000 kronor, och "målvakten" fick själv 500 kronor.
Råden till vårdnadshavarna är tydliga: ta reda på hur penningstvätt går till, prata med era barn och:
– Ha lite extra koll på barnens konton, säger Caroline Green.