Som vi berättat tidigare väntar några tuffa år för Västerviks kommun, med lågkonjunktur och en åldrande befolkning. Den styrande majoriteten har aviserat att förskolor kan tvingas lägga ned och vissa investeringar slopas.
Oppositionen väljer delvis en annan väg. Färre barn i förskola och skola ger visserligen en minskad ram – alltså mindre pengar till verksamheten – men samtidigt vill Socialdemokraterna och Centern skjuta till 15 miljoner. Pengarna ska gå till själva omställningen, så att man inte behöver säga upp personal och göra sig av med skollokaler direkt.
– Vi tror också att man behöver anpassa, men på sikt. Det måste få ta tid, säger Ingela Svensson (C), ledamot i socialnämnden.
– Vi vill göra det här ordentligt, i dialog med personal och föräldrar. Inte bara ta fram yxan, säger Marcus Fridlund.
Varifrån tar ni pengarna?
– Från resultatet.
Både oppositionen och majoriteten väljer att utnyttja den så kallade resultatutjämningsreserven, som fungerar lite som kommunens sparkonto. Totalt plockar oppositionen ut 73,7 miljoner från "sparkontot". Oppositionen använder sig även av möjligheten att lägga en minusbudget, genom att åberopa det som kallas "synnerliga skäl" i lagen.
I praktiken är det årets pensionskostnad på 27 miljoner kronor som tas från tidigare års goda resultat, vilket minskar kommunens soliditet.
– Vi väljer att använda alla finansiella, tekniska redskap vi har för att behålla så mycket av vår välfärd som möjligt, säger Fredrik Lindwall (C).
Oppositionspolitikerna menar att majoritetens framtidsprognos är för dyster i förhållande till faktiska ekonomiska prognoser, som pekar på en vändning i konjunkturen framöver. Dessutom räknar ingen av budgetarna med eventuella statsbidrag som den borgerliga regeringen kan ge besked om i höst.
– Det är inget superlätt läge. Men om vi som majoriteten gör en jäkla massa för att skära ner, och våra kostnader kompenseras i november, då har nedskärningarna gjorts i onödan. Vi har ett arbetsgivaransvar, och måste ha respekt för våra medarbetare, säger Marcus Fridlund.
Här är några av övriga satsningar som oppositionen vill göra:
- Anställa ytterligare två fältare, för att jobba förebyggande bland barn och ungdomar.
- Införa frukost i skolan för högstadieelever och frukt på morgonen till de yngre eleverna.
- Alla anställda som har arbetskläder ska även få arbetsskor betalda.