Nytt hopp om ersättning för Västerviks skogsägare

Högsta domstolen har gett en skogsägare rätt till ersättning, när skogen inte kan brukas på grund av artskyddsreglerna. Men vad det innebär för de skogsägare i Västervik är osäkert.

Lars Johansson, Helgenäs, vill avverka granskog, men får nej på grund av den skyddade orkidén knärot. Efter en ny dom i Högsta domstolen finns det en chans att skogsägare så småningom kan få ersättning för den skog de inte kan avverka på grund av artskyddsförordningen.

Lars Johansson, Helgenäs, vill avverka granskog, men får nej på grund av den skyddade orkidén knärot. Efter en ny dom i Högsta domstolen finns det en chans att skogsägare så småningom kan få ersättning för den skog de inte kan avverka på grund av artskyddsförordningen.

Foto: Anna Persdotter

Västervik2023-05-13 21:00

– För markägare just nu så ramlar det inte ut någon ersättning automatiskt, säger Malin Pettersson, näringspolitisk specialist på Södra, där många skogsägare i Västervikstrakten är medlemmar.

Bland skogsägare och skogsägarorganisationer runtom i landet hoppas man nu på att den här domen innebär att fler markägare som inte får avverka skog på grund av artskyddsförordningen kan få ersättning. Men vägen till ersättning är lång.

– Man måste ha sökt och inte fått dispens av länsstyrelsen. Och så kvarstår det faktum att man måste stämma staten för att kunna få den här ersättningen, säger Malin Pettersson.

undefined
Knärot trivs bäst i gammal skog med mycket fukt i marken. Om träden huggs ner torkar marken ut och knäroten dör.

Det, säger hon, har inte alla skogsägare ork att genomföra.

– Den här domen är ändå ett steg i rätt riktning efter en ganska lång tid av oklarheter, men det är också en tydlig signal till lagstiftaren att formerna för ersättning måste skrivas in i lag, för att göra tydligt vad som gäller och för att skogsägare inte ska behöva stämma staten.

Högsta domstolen fastslår att: "den enskilde, under speciella omständigheter, kan ha rätt till ersättning för den begränsning i markanvändningen som artskyddsförordningen medför".

– Däremot prövar domstolen inte beloppet, vilket är synd. Det är bra att de identifierar en ersättningsrätt.

undefined
Knärot är fridlyst i hela landet och enligt artskyddsbestämmelserna får inte skog avverkas där orkidén har hittats. Men den kan vara svår att hitta när den inte blommar, eftersom den gärna gömmer sig nere i mossan.

Här säger domen att ersättningen inte bör överstiga markägarens faktiska skada, till skillnad från ersättningen om marken ombildas till ett naturreservat. Då får markägaren marknadsvärdet, med ett påslag på 25 procent.

Vi har tidigare träffat Lars Johansson, som tillsammans med sina två syskon äger en gård utanför Helgenäs. De ansökte om att avverka en del av sin skog, och tanken var att virkespengarna skulle gå till driften av gården. Men när det upptäcktes knärot här blev det stopp för en del av avverkningen.

– Nu blir man bara deprimerad och arg, men fick man viss ersättning så skulle detta komma i helt annan dager, vi markägare har ju inte bara rättigheter utan även skyldigheter ska man komma ihåg, säger Lars Johansson.

Han tycker att domslutet är positivt och tror att om skogsägare får rätt till ersättning när de inte får bruka skogen, så skulle det öka acceptansen. Själva har de inte velat driva sitt ärende vidare.

– Vi har avverkat det vi ville, med undantag för de områden där det finns knärot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!