– Det är jättekul. De som har startat föreningen har ett otroligt intresse för träbåtar som de nu vill dela med sig av. Det är ju inte bara museer som ska samla på träbåtar i ett magasin. Det är också viktigt att hantverket lever kvar och förs vidare till nya generationer, säger Veronica Palm som är arkeolog och biträdande museichef på Västerviks museum.
Den nya föreningen heter Westerviks träbåtsförening och några av medlemmarna har byggt träbåtar tillsammans under en längre tid, långt innan föreningen bildades.
– Vi har byggt fyra flatbottnade insjöekor och en Tjustöka och nu håller vi på med en Blekingeeka och renoverar en klinkbyggd träsegelbåt, säger Anders Hellström, träbåtsföreningens ordförande.
De bygger båtar enligt klinkbyggnadstekniken, som är en gammal båtbyggarteknik som finns med på Unescos lista över mänsklighetens immateriella kulturarv sedan ett drygt år tillbaka. Det gör deras arbete med att bygga träbåtar ännu viktigare.
Westerviks träbåtsförening hade sitt uppstartsmöte i slutet av november och har i dagsläget drygt 30 medlemmar. Båtbyggarverkstaden ligger i gamla segelmakeriet på Tändsticksvägen i Västervik.
Varför är det viktigt att bevara kunskapen om att bygga träbåtar, Veronica Palm?
– Klinkbyggnadstekniken har funnits i tusen år ända sedan järnåldern, det är vad vi känner till i nuläget. Hantverket har sedan levt kvar i bruksbåtarna som vi har haft i Tjust skärgård, både Tjustökor men även större båtar som är byggda med samma teknik. Det är jättespännande.