Grannar oroas för vedeldning i stan

En fastighet i centrala Västervik har fått bygglov för att omvandlas till bostad. Ägarna vill elda med ved. Grannarna är oroliga för sin hälsa och utemiljö – och vill stoppa fastighetsägarna från att installera kamin.

En bostadsrättsförening oroas av en grannes planerade kamineldning. De vill att grannen förbjuds från att elda. Bilden är en arkivbild.

En bostadsrättsförening oroas av en grannes planerade kamineldning. De vill att grannen förbjuds från att elda. Bilden är en arkivbild.

Foto: Gunnar Westergren

Västervik2022-12-04 08:00

Det havsnära huset i centrala Västervik fick grönt ljus att omvandlas till bostadshus i början av oktober. Ägarna fick också bygglov för att uppföra en mur och byta tak.

Grannarna i bostadsrätterna bredvid har inget emot förändringen. Däremot vänder de sig mot att bygglovet tillåter installation av öppen spis och kamin, och att skorstenen kan förlängas. 

"Vid eldning kommer rök att direkt sugas in i lägenheterna samt göra vistelse och vädring på balkongerna omöjlig", skriver de.

Bostadsrättsföreningen har överklagat bygglovet till länsstyrelsen. De skriver att deras totalt 30 lägenheter ligger mellan 18 och 28 meter från den tilltänkta skorstenen, och att det är så pass nära att fastighetsägarna borde förbjudas från att installera kamin och från att använda skorstenen.

undefined
Finns det något bättre än en liten rökpelare som sakta stiger mot himlen när man eldar i kaminen? Jo, om du frågar bostadsrättsföreningen i Västervik finns det det. De menar att grannens tilltänkta vedeldning kommer göra det omöjligt för dem att vistas på sina balkonger.

Länsstyrelsens svarar att det inte är deras sak att besluta om sådana förbud.  Deras uppgift är att pröva om användningen av skorstenen kan medföra en "betydande olägenhet". 

Och på avståndet 18 – 28 meter är det inte tal om någon betydande olägenhet, enligt länsstyrelsen. De avslår därför överklagan, och fastigheten får godkänt för sitt skorstensbygge. 

I kommunens lokala föreskrifter står dock att de som inte har vedeldning som huvudsaklig uppvärmning inte får elda mer än högst två gånger i veckan, fyra timmar åt gången. Att bryta mot de föreskrifterna kan ge kommunen rätt att förbjuda eldning. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!