Vi har tidigare berättat att trycket på att köpa ved är högt. Faktiskt så högt att veden på Västerviks vedfabrik tog slut i oktober.
Men det gäller att elda rätt. Och på vissa platser också att inte elda för ofta.
I Västerviks lokala hälsoskyddsföreskrifter, som beslutades 2012, framgår att man i vissa områden bara får elda i syfte att trivselelda, och alltså inte för att värma upp hela huset. Det gäller den som bor i radhus, kedjehus och lägenheter, i områden med detaljplan eller områdesbestämmelser.
– Men man får ju inte elda i någon eldstad så att man orsakar en olägenhet, säger Lars Kåremyr, miljöchef.
Vad som avses med trivseleldning regleras normalt inte, men några vägledande domar i mark- och miljööverdomstolen har kommit fram till att trivseleldning innebär eldning högst fyra timmar per tillfälle och högst två gånger per vecka.
– Missköter man sig kan man bli förelagd att hålla sig till de tiderna, säger Kåremyr.
Men hur kontrollerar ni att personer i radhus inte "eldar för mycket"?
– Det skulle ta en väldig tid att se till att de inte överskrider fyra timmar åt gången, så det gör vi inte. Vi agerar om det blir problem, förklarar han.
Klagomål på eldrök har faktiskt ökat något de senaste månaderna, jämfört med föregående år.
– Vi brukar ha mellan 5 och 10 klagomål per eldningssäsong. Den här säsongen har det varit några fler. Ganska ofta gäller det de som bor i villa och har vedpanna som huvudsaklig uppvärmning.
Flera ärenden det senaste året handlat om hus i Överum. Där är nämligen topografin lite som en gryta.
– Man kan få väderfenomen som gör att röken från lägre hus inte stiger över de högre liggande husen.
Den första åtgärden från miljökontoret är ofta att skicka ut ett informationsblad om hur man eldar rätt.
– Om problemen kvarstår kan vi mäta fuktigheten i veden, och begära intyg från sotare. Vi kan också skriva tvingande beslut, förenat med en straffsanktion, och förbjuda eldning helt om det innebär ett arbetsmiljöproblem vid skolor.
Däremot kan han varken dra sig till minnes att kontoret fattat några beslut om totalt eldstopp, eller förelagt någon radhusboende att elda mindre.
– Det viktigaste är ändå att man eldar rätt. Att man har bra drag, inte eldar någon form av sopor, och använder torr ved, säger Kåremyr.