Akko Karlsso (MP) jobbar som hållbarhetscoach på Bostadsbolaget, men poängterar att hon skriver frågorna som politiker.
På januarifullmäktige ska Harald Hjalmarsson (M) få svara på flera frågor, bland annat om nya majoritetens ambition är att placera kommunala verksamheter i privata aktörers lokaler, och om en försäljningsvåg av kommunala fastigheter stundar.
Hon påpekar att högerpartierna i flera projekt den förra mandatperioden velat undersöka hur privata aktörer kan involveras, bland annat för Bökensved, förskolan Galaxen och bygget av nya äldreboendet i Gamleby.
– Då placerar man skattepengar hos privata företag, och skattemedlen privatiseras, menar Karlsson (MP).
Frågorna väcktes hos Karlsson efter förra näringslivsträffen, då politiker mötte företagare på Gränsö. Hjalmarsson (M) sade då bland annat att kommunens tillväxt måste komma från företagen.
– När han säger att näringslivet ska driva utvecklingen i kommunen fortsätter han driva myten om att kommunens bolag är konkurrenter till näringslivet. De kommunala bolagen handlar ju varje år upp miljardvärden av näringslivet. 77 procent av byggvolymen handlas upp.
Hon menar att ett mindre fastighetsbestånd skulle göra nyinvesteringar svårare, då kommunens likviditet skulle bli sämre.
Vore det inte en rimlig idé att till exempel sälja ett hyreshus för att få in kapital och kunna bygga ett nytt hyreshus?
– Det är att kissa i byxan. Först är det varmt och skönt, sen blir det obekvämt. Nya fastigheter är dyra att bygga, och bostadsbolaget har väl underhållna fastigheter och har gjort avskrivningar vilket betyder att det finns kapital att bygga i egen regi, säger hon.
Enligt henne vore också en sådan utveckling motsägelsefull enligt Moderaternas egen devis: att näringslivet ska driva tillväxt.
– Då blir företagen inte ledande i utvecklingen i att bygga nytt och attraktivt, om kommunen gör det. Idag är också renoveringsvräkningar ett aktuellt ämne: när privata aktörer som gör lyxrenoveringar så att de gamla hyresgästerna inte har råd att bo kvar. Det driver på ett segregerat samhälle, och är motsatsen mot kommunens och allmännyttans uppdrag.