På måndag ska kommunfullmäktige godkänna hyresavtal för ett nytt äldreboende i Gamleby. Boendet med 52 platser ska ersätta de nuvarande boendena Erneborg och Hagnäsgården. Godkännandet av hyresavtalet är i praktiken ett startskott för byggandet.
När avtalet avhandlades i kommunstyrelsen för en vecka sedan var partierna eniga om att det behövde byggas nytt. Både Erneborg och Hagnäsgården är omoderna.
Däremot finns det än en gång olika åsikter om hur kommunen går till väga när nya offentliga lokaler ska byggas. Kommunala Bostadsbolaget har fått gjort en kostnadskalkyl, och blir den som bygger med hjälp av underentreprenörer.
Fem partier, Moderaterna, Sverigedemokraterna, Westerwikspartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, gjorde en protokollanteckning om att de tyckte att projektet borde ha konkurrensutsatts.
Det är inte första gången debatt uppstår. Liknande debatter utspelades när kommunfullmäktige sade ja till den nya förskolan i norra Västervik och till utbyggnaden av simhallen.
I simhallsprojektet efterlyste några partier en utredning av möjligheterna till extern huvudman och en riskanalys innan fullmäktige tog beslut. I svaret som är undertecknat av kommundirektör Anders Björlin sades att simhallsbygget riskerade att försenas med upp till 18 månader och att förseningen i sin tur kunde leda till ökade byggkostnader, med högre hyra för kommunen som följd.
Kommunfullmäktige avstod från ytterligare utredande, och fattade beslut om investering.
Nu i efterhand får VT höra att bedömningarna i svaret gjordes av Bostadsbolaget. Det bekräftas av Anders Björlin.
– Jag såg att återremissen skulle få konsekvenser för Västerviks Bostads AB, och jag bad dem att bedöma konsekvenserna.
Att det var bolaget självt som gjorde uppskattningarna av förseningarna och konsekvenserna, ser han inte som fel.
– Det är bara bolaget självt kan göra de bedömningarna.
Han trycker också på att Bostadsbolaget är en del av kommunkoncernen, och ett intresse för skattebetalarna.
Harald Hjalmarsson säger att det ser märkligt ut att det blir ett kommunalt bolag som får svara på om det är rätt att det kommunala bolaget konkurrensutsätts.
Efter att svaret presenterades för ett år sedan var M och KD kritiska i fullmäktige. De tyckte inte att de fick svar på sina frågor. De tog dock ingen ytterligare strid.
– Vi såg att det fanns majoritet för att godkänna avtalet för simhallen. Dessutom visste vi att simhallen överskridit sin tekniska livslängd, säger Hjalmarsson.
När det gäller avtalet i Gamleby säger han att man kommer att säga ja. Ett nytt boende brådskar, men däremot vill han se förändringar inför framtida projekt.
Den politiska ledningen har en annan bild av hur den nuvarande modellen fungerar. När Gamlebyavtalet godkändes i kommunstyrelsen tryckte Conny Tyrberg (C) på att Bostadsbolaget i sin tur upphandlar arbeten.
– Titta på simhallen! Där är det en rad företag som jobbar nu. Det råder konkurrens, sade han då.
Ett argument för konkurrensutsättning är att kunna jämföra kvalitet och pris mellan olika aktörer. Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) sade efter kommunstyrelsen att man försökt jämföra kostnaden för boendet i Gamleby med projekt i andra kommuner:
– Utifrån det underlag vi fått är jag trygg med att vi har ett kostnadseffektivt alternativ.