Miljardbygget är i gång – med hjälp från barnen

När man bygger för framtiden, vad passar då bättre än att de som är framtiden tar första spadtaget? Så blev det också på reningsverket i Västervik.

Tyra Karlsson och Junie Nyberg från Jurabackens förskola hjälpte i gång miljardbygget.

Tyra Karlsson och Junie Nyberg från Jurabackens förskola hjälpte i gång miljardbygget.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-04-29 12:07

Ofta är det höga chefer och politiker som kliver fram när det blir dags för ett första spadtag till något viktigt bygge. Men inte när ombyggnaden av reningsverket på Lucerna formellt drog i gång på måndagen.

Upp på grushögen klättrar i stället en grupp förskolebarn från Jurabackens förskola i Västervik, som kommit dit i sällskap med Monica Svensson och Maria Wallin från personalen.

Barnen är väl förberedda för sitt uppdrag, berättar Maria:

– Vi har haft information av avlopp från Markus Nord på Naturum. De fick veta om vattnets kretslopp lite enkelt och vad vi ska spola ner och inte spola ner i toaletten. 

Som vi tidigare berättat är reningsverket ett bygge i miljardklassen. Den beräknade kostnaden ligger på 980 miljoner kronor och innebär både en ombyggnad och en tillbyggnad av det befintliga reningsverket.

Byggtiden är nästan fyra år. Först någon gång under första kvartalet 2028 ska allt vara klart.

Projektchef Ruben Öberg säger att det blir en stor arbetsplats. Totalt ett par hundra personer kommer att vara inblandade i bygget.

Planeringen inför projektet har varit omfattande, eftersom reningsverket ska vara i gång hela under hela byggtiden och samtidigt klara alla miljökrav.

– Det kan jämföras med att köra en buss på en motorväg och fortsätta köra den, tills man har bytt alla delar, säger Torbjörn Svahn, vd för Västervik Miljö & Energi.

undefined
Ruben Öberg och Torbjörn Svahn berättade lite om projektet.

Vid den lilla ceremoni där första spadtaget var en del, medverkade representanter för de företag som ska jobba med uppgraderingen av Västerviks reningsverk.

En av dem var Camilla Häger, vd för Granitor Mechanical. Liksom flera av de talande, pratade hon om satsningens betydelse för framtiden.

– Det är ett bra steg att ta, för att göra skillnad. Vi ser fram emot att skapa en hållbar anläggning för framtida generationer.

När hela anläggningen är klar, kommer utsläppen till Östersjön att ha minskat med 33 procent vad gäller kväve, fosfor och partiklar. Däremot inte läkemedelsrester.

– Det finns inget krav på rening av det i dag, men branschen tror att det kommer runt år 2030, så det har vi planerat för. Vi kan bygga en sådan anläggning relativt enkelt, säger Ruben Öberg.

Reningsverket i Linköping har det redan.

– Ja, men det är en oerhört stor kostnad att göra det, så vi har valt att inte göra det i det här projektet. Det handlar om en bit över 100 miljoner kronor, säger Ruben Öberg.

undefined
Barn från förskolan Jurabacken. Bakom dem står Sofia Hafström på Peab, flankerad av Monica Svensson och Maria Wallin.
undefined
På den här grusytan ska den nya filterhallen ligga. Det är sista steget i reningsprocessen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!