Det hela började när Joachim och hans bror, som sköter sin pappas ekonomi, gick igenom uttagen från Leifs bankkort. De upptäckte att det gjorts en betalning på nästan 9 000 kronor till Elgiganten, ett kontantuttag på 700 kronor och ett inköp på Ica Maxi på 163 kronor. Allt samma dag och allt när kortet inte borde varit i bruk.
– Pappa bodde kvar hemma, men har svår parkinson och behöver hjälp av hemtjänsten dygnet runt, säger Joachim.
Det är också hemtjänsten som haft i uppgift att handla åt Leif.
När stölden upptäcktes spärrade Joachim kortet och polisanmälde händelsen.
– När jag meddelade hemtjänsten visade sig att de inte hade några rutiner för hur korten ska hanteras. De var inlåsta i ett skåp som alla anställda hade tillgång till.
Det visade sig att kortet saknades och den sista som haft det var mannen som sedan dömts för bedrägeri. Han dömdes också för bedrägeri i ytterligare ett fall, även här gällde det en hemtjänsttagare.
Rutinerna för hur korten hanteras har sedan setts över.
Trots att mannen är dömd att betala skadestånd får Leif inga pengar eftersom mannen, enligt Kronofogdemyndigheten, inte har några utmätningsbara tillgångar. Beskedet från försäkringsbolaget är att försäkringen inte gäller vid förlust på grund av att någon utan tillåtelse har använt konton, kort eller abonnemang och från Brottsofferjouren får de veta att ersättning ges främst för personskador och kränkning.
Kvar är kommunen. Men inte heller de vill betala ut något skadestånd.
– De säger att det inte är deras fel. Men i och med att de inte haft några rutiner för hur korten har använts så är det de som har gjort att det här har kunnat ske. Personen i fråga är också tidigare dömd för flera liknande brott. Och han har haft hand om pappas pengar.
Kommunen har meddelat Joachim att de varit i kontakt med en jurist på Sveriges kommuner och regioner, SKR, som har gett beskedet att de som arbetsgivare inte är skadeståndsskyldiga och att de endast kan bli det om en medarbetare gjort fel i samband med något man förväntas göra i tjänsten.
– Är det då inte fel att stjäla? undrar Joachim.
Kommunens socialchef Joakim Nyman håller med om att det förstås är fel.
– Men i det svenska samhället är det den individuella brottslingen och inte arbetsgivaren som är ansvarig för de brott som en individ begår.