– Pappa har hemtjänst flera gånger om dagen och det är endast tack vare det som han fortfarande kan bo kvar hemma. Därför är vi också helt beroende av hemtjänstens hjälp, säger Joachim.
Sedan en tid tillbaka kan Leif inte heller handla mat själv och därför ordande Joachim ett betalkort till hemtjänsten, för att de ska kunna handla åt Leif.
Men plötsligt upptäckte Joachim en stor avvikelse bland pengarna som drogs från kontot. Det var en betalning på nästan 9 000 kronor på Elgiganten. Samma dag hade det även gjorts ett kontantuttag på 700 kronor samt ett inköp på Ica Maxi på 163 kronor.
Joachim spärrade kortet och ringde hemtjänsten. Han polisanmälde också det hela.
– Det visade sig att de inte hade någon särskild rutin kring hur korten skulle hanteras. De var inlåsta i ett skåp som alla som jobbade där hade tillgång till, säger Joachim.
Samtidigt som händelse polisanmäls upptäcks, enligt hemtjänstens avvikelserapport, att kortet saknas. Den sista som haft det är den nu dömde mannen. En kollega ringer för att fråga var det är och han säger att han glömt lämna in det, kortet skulle ha blivit kvar i ryggsäcken av misstag.
Polisen hittar senare bevis på att mannen använt Leifs kort för att handla, och bland annat köpt en ny Iphone för pengarna.
Hemtjänsten inför nya rutiner för hantering av kort. Men för att känna sig tryggare har Joachim valt att vidta ytterligare åtgärder.
– Vi har skaffat ett Ica-kort som vi laddar med precis så mycket pengar som behövs. Där kan vi också se exakt vad som handlas.
Joachim tycker på det stora hela att hemtjänsten i Västerviks kommun gör ett bra jobb med att ta hand om hans pappa, men han är missnöjd med hur kommunikationen skötts efter händelsen med kontokorten och anser att kommunen borde betalat tillbaka de stulna pengarna till hans far.
– Eftersom det kunde ske på grund av att det inte fanns några riktiga rutiner kring hur korten ska hanteras tycker jag det borde vara upp till kommunen att åtgärda. De skulle ha kunnat säga att då får vi se till att driva in det från den skyldige, men det har de inte varit intresserade av att göra.
Kommunens socialchef Jörgen Olsson förklarar att de inte gör det när det handlar om ett brott som är begånget mot en privatperson.
– Då är det den som har begått brottet som får stå för det, säger han.
En annan fråga som Joachim ställer sig är hur mannen, som sedan tidigare är dömd för oredligt förfarande, urkundsförfalskning och har lagförts för ett flertal bedrägerier, försök till bedrägeri och bedrägligt beteende, kan få jobba i hemtjänsten.
Enligt Jörgen Olsson har Västerviks kommun inte som rutin att kontrollera belastningsregistret när det gäller anställda inom äldreomsorgen, som de gör för personer som arbetar inom skolan.
– Däremot har vi rutiner för hur man ska hantera brukarnas ekonomiska medel, säger han.
Förutom de tre fallen av bedrägeri mot Leif döms mannen också för bedrägeri i ytterligare ett fall, där han har använt en hemtjänstkunds bankkort för att ta ut kontanter.
Rätten dömer honom till skyddstillsyn på villkor att han genomgår vård och behandling inom frivården. Enligt domen hoppas rätten på att skyddstillsyn nu ska leda till att mannen avstår från fortsatt brottslighet.