Bostadsbolaget kan vinna nationellt pris

Bostadsbolaget i Västervik är nominerade som en av tre finalister till Miljöstrategipriset 2023. Det är bland annat företagets arbete med grönytor i bostadsområden man nomineras för.

Akko Karlsson är hållbarhetscoach på Bostadsbolaget. Hon är glad över finalnominering.

Akko Karlsson är hållbarhetscoach på Bostadsbolaget. Hon är glad över finalnominering.

Foto: Kollage arkivbilder

Västervik2023-10-05 05:00

Det är magasinet Miljö och Utveckling som ligger bakom priset. De är en nyhetssjänst för dem som arbetar med miljö- och hållbarhetsfrågor inom det svenska näringslivet och offentlig sektor.

De har delat ut priset sedan 2015. Bland de tidigare vinnarna finns bland annat Max Burgers, Kappahl och Region Västernorrland.

Akko Karlsson är hållbarhetscoach på Bostadsbolaget.

Hon berättar att Bostadsbolaget blev tipsade om priset, och att man nominerat sig själva.

Och nu har ni tagit er till final, hur känns det?

– Det är jätteroligt att vi kommit så här långt. Inte bara i själva tävlingen, utan också med vårt strategiska miljöarbete i bolaget, ett arbete där vi har vässat oss. Det här gör att vi är på den nationella arenan och jämför oss själva med andra, säger hon.

Det stora arbetet har att göra med att öka den biologiska mångfalden i bostadsområdena men även klimatanpassning. Man jobbar aktivt, eller man kanske ska säga passivt, med bland annat grönytor som förut bara vuxit gräs på, och som man nu slutat att klippa.

– Det har att göra med de här torra somrarna vi haft. Vi har slutat att klippa ytorna och låter det bli äng. Utöver det har vi planterat massor av pluggplantor, för att öka den biologiska mångfalden på flera sätt. 

– Vid Åbyhöjden i Gamleby har vi bland annat planterat smultron, backsippa och gullviva istället för att ha bara gräs. Det är vid parkeringen på baksidan av Åbyhöjden, i stråk upp mot en slänt. Även på Midgård har vi gjort liknande insatser.

Hon nämner även Markörområdet i Västervik. Där hyr man för en symbolisk summa ut odlingslotter till de boende.

Man har även friställt, alltså röjt, kring stora träd, bland annat hålekar på flera ställen.

– I en gammal ek kan det lätt finnas 1 000 olika arter, många som man nästan aldrig hört talas om, men som gynnar den biologiska mångfalden. Men även våra gigantiska tallar är viktiga, och det har vi många i våra områden. 

Fastighetsskötarna har fått utbildning i hur man hanterar de nya grönytorna och man har även ängsplattor för att pedagogiskt kunna jämföra artrikedomen mellan ängs- och gräsytor.

Vad skulle det betyda om ni vann?

– Det är ju så klart ära och berömmelse men vi stärks också i vårt sätt att jobba, ett kvitto på att det vi gör är rätt väg att gå för att öka den biologiska mångfalden som är så viktig för vår natur och vårt klimat.

Priset delas ut den 12 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!