Kommunens drag mot stöket: Samma metod som i Botkyrka

Inom kommunen pågår ett omfattande arbete för att få bukt med otryggheten i centrum. Företagaren tycker dock att kommunen är saktfärdiga, och låter företagarna ta för stort ansvar för stökiga galleriagäster.

Anna Norén är säkerhetssamordnare i kommunen. Hon förstår att det finns en frustration, men berättar att kommunen gör mycket för att få bukt med stöket och förebygga otrygghet i centrum.

Anna Norén är säkerhetssamordnare i kommunen. Hon förstår att det finns en frustration, men berättar att kommunen gör mycket för att få bukt med stöket och förebygga otrygghet i centrum.

Foto: Robert Preusse

Västervik2024-01-24 17:00

– Vi ska inte behöva rycka in varje dag. Det känns skitjobbigt. Ibland undrar man om det var värt att flytta till gallerian, säger Stefan Ågren, som driver Subway i Tullportens galleria, tillsammans med sin fru Carin Ågren. 

Från Subway har de fri sikt ut mot gallerians ”torg”, där många samlas och ”lever rövare”, som Stefan uttrycker det i en insändare. 

– Konsekvensen blir ju att det tar mycket av vår kraft och energi som vi hade kunnat lägga på vårt företag. 

Vad tror du är lösningen? 

– Det krävs att någon kommer hit regelbundet, varje dag, och för ut de som inte sköter sig. Gör man det konsekvent kommer det få effekt. Nu har det varit punktinsatser, och då blir det bättre någon dag, innan de kommer tillbaka, säger han. 

Kommunens säkerhetssamodnare Anna Norén, som jobbar med brottsförebyggande arbete, berättar om flera åtgärder som kommunen vidtagit och kommer vidta. Se mer i faktarutan. 

Två satsningar sticker ut lite extra. 

Den ena är nyrekryteringen av en samordnare för SSPF. 

– Hennes roll blir att samla människor runt ungdomar med normbrytande beteende.

SSPF finansieras av Tjustbygdens sparbank och går ut på att, med godkännande av familjen, bryta sekretessen mellan skola, socialtjänst och polis brytas, så att alla kan hjälpas åt. 

– Det förebygger problem och bygger vidare på ungas skyddsfaktorer, förklarar Norén.

Den andra insatsen kallas effektiv samordning för trygghet. Det är ett arbetssätt som går ut på samarbete mellan kommun, polis och bostadsbolag. Enligt Socialstyrelsen togs modellen fram i Örebro, och har bland annat använts i Borås och Botkyrka. 

– Det innebär att vi skapar aktuella och gemensamma lägesbilder. Vi har köpt in ett systemstöd som kommer med en app. Tanken är att börja med 100 rapportörer, som är frivilliga, och rapporterar in otrygghetshändelser i appen, förklarar Anna Norén, och fortsätter: 

– Det kan vara ett destruktivt ungdomsgäng eller om man ser droghandel eller klotter. Då samlas all den kunskapen i en databas och visualiseras på en kartbild. Bostadsbolaget betalar hälften, och Polisen bidrar med sin brottsstatistik. När vi får den lägesbilden har vi möjlighet att styra resurser till rätt plats, förklarar hon.

Vilka rapportörerna ska vara är inte klarlagt än, men tanken är att det är människor som på olika sätt verkar i offentliga miljöer: 

– Fastighetsskötare, väktare, fältare, skolpersonal och butiksinnehavare, till exempel. 

Vad kommer det att leda till? 

– Det kommer leda till en bättre och snabbare lägesbild. Idag har vi inget bra system för att samla in rapporter om otrygghet, säger Norén.

Stefan Ågren berättar att hyresvärden, Tullportens Galleria, har beslutat att ta in ordningsvakter vissa dagar, och Anna Norén berättar att kommunen nyss fått grönt ljus att ta in ordningsvakter på biblioteket. Stefan Ågren tycker dock att för stort ansvar landar på företagarna, och att insatserna från kommun och polis inte varit tillräckligt snabba eller långsiktiga. 

– Jag förstår den frustrationen, säger Anna Norén. 

Hon påpekar att det till syvende och sist handlar om skattemedel.

– Någon måste betala för de här insatserna. Därför behöver det tas fram ordentliga underlag till politikerna, som ska besluta om insatserna. Därefter behöver det upphandlas. Det är processer som tar tid, men det här är inte en fråga vi har släppt, tvärtom.

Fler åtgärder mot stöket

Kommunen har vidtagit, eller kommer vidta, flera åtgärder för att få bukt på otryggheten i centrum, förutom de som nämns i artikeln.

Bland annat ska det anställas fyra nya fältare, så att fältarstyrkan ökas från 2 till 6. 

Trygghetsvärdar har satts in under tjejkvällen och jullovet. 

Dessutom har cityföreningen erbjudits plats i kommunens rådgivande forum Olycks- och brottsförebyggande rådet, där det sitter representanter från bland annat polisen och kommunpolitiken.

Planering av sommarens insatser pågår, så att sommaren 2024 blir tryggare än förra året. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!