"Samhället måste ta ansvar för att behålla idyllen"

Västervik är fortfarande en idyll men det krävs också mycket för att behålla idyllen.

Polisbilar utanför Tullporten galleria är tyvärr ingen ovanlig syn. Men det finns sätt att behålla Västervik som idyll, menar skribenten som föreslår att ett större ansvar läggs på samhället, och inte på enskilda näringsidkare.

Polisbilar utanför Tullporten galleria är tyvärr ingen ovanlig syn. Men det finns sätt att behålla Västervik som idyll, menar skribenten som föreslår att ett större ansvar läggs på samhället, och inte på enskilda näringsidkare.

Foto: Karin Hertz

Insändare2024-01-24 11:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som gör mig extra illa berörd är en händelse som hände förra veckan i parkeringshuset i Tullporten. En äldre kvinna sa till en ung flicka att man inte fick röka som hon gjorde där. Kvinnan fick då motta kränkande ord, skrikandes väldigt många gånger och även ett gruff ska ha inträffat. Allting filmades av den unga tjejens kompisar som hördes fnissa samtidigt som det filmades. Det lät och upplevdes som väldigt hotfullt och jag lider oerhört med kvinnan som fick detta till sig på grund av att hon bara sa till en ung flicka om ett rökförbud. 

Jag hoppas också att vuxna till de övriga inblandade sett klippet och kan ta en diskussion hemma. Det fanns även vuxna som passerade och inte ingrep, troligtvis av rädsla. Den stackars kvinna som fick utstå detta kanske varken vågar besöka parkeringshuset eller säga till i framtiden. Detta skulle inte ha hänt om man arbetade konsekvent med att gallerian inte ska vara en ungdomsgård/cirkus.

Jag och min fru driver företaget Subway i Tullporten och vi hade att göra med samma unga tjejer, vuxna alkoholister, annat löst folk och övriga ungdomar som var livliga och störandes under ett par timmar så till slut tröttnade vi och sa till alla cirka 20 personer som uppehöll sig i gallerian utan ärende att gå. De flesta gick utan att säga emot men någon sa typ lite stöddigt "varför då" och jag förklarade och till slut gick alla. Vi hade också ringt polisen innan, som aldrig kom. Händelsen i parkeringshuset som vi var helt ovetande om den dagen hade tydligen inträffat någon timme innan cirkusen höll på i gallerian.

undefined
Stefan Ågren driver företaget Subway i Tullporten galleria och har tröttnat på stöket i lokalerna.

Nästan dagligen lever folk rövare i gallerian. Polisen kommer väldigt sällan, väktare kommer ibland efter att någon ringt dem, men en väktare har inga befogenheter förutom att låsa dörrar och kan inte göra något åt stöket heller. Det pratas om vakter som vi i gallerian tillsammans med hyresvärden ska bekosta för att gallerian ska kännas trygg och för att personer som inte har ett ärende inte ska uppehålla sig där. Att vi som näringsidkare ens ska behöva ta denna skit dagligen eller finansiera det är bedrövligt.

En annan fundering är vårt statliga monopol Systembolaget som är den stora dragaren till gallerian och den trafiken är vi glada för så klart. Men butiken drar också en viss publik som inte är lika rolig att ha att göra med. Det är noga att personerna är över 20 när de handlar och inte är märkbart påverkade, även om jag tror att det sistnämnda går att förbättra. Men sen har personalen i butikerna inget ansvar för att kunderna öppnar flaska efter flaska och dricker det några meter från butiken. Eftersom bolaget ägs av staten så känner jag att varje kommun har ett ansvar just runt Systembolaget. Det till skillnad från krögare som har stenhårda regler.

Att trygga våra gator genom konsekventa åtgärder och mer synlighet av ordningsvakter eller poliser är inte för mycket att önska. Dagliga rutiner mot stöket måste det vara, det går bara inte att komma en gång och rensa rent och tro att det hjälper. 

Stefan Ågren, Tullporten galleria
Stefan Ågren, Tullporten galleria