Kommunen tar tillbaka vanvårdad industritomt – efter 20 års fejd

Gamla maskiner, lastbilshytter och bildäck i massor. Nu får kommunen tvångsinlösa industritomten vid Karstorp. Kommunalrådet välkomnar beslutet.

På industritomten vid Karstorp står en mängd olika maskiner.

På industritomten vid Karstorp står en mängd olika maskiner.

Foto: Christer Andersson

Västervik2024-06-27 19:00

I december 2021 ansökte Västerviks kommun om att få "ta tillbaka" den kommunägda industrimarken vid Karstorp. 

Främsta orsaken är att tomten är vanvårdad och ända sedan 2004 har miljö- och byggnadskontoret haft många ärenden som gällt just den här industritomten.

I det färska beslutet från länsstyrelsen står det bland annat att större delen av tomten fortfarande är täckt av fordon, däck, skrot och träavfall. 

"Utöver det akuta behovet av avstädning finns även konstaterat behov av att undersöka eventuell föroreningsförekomst i marken. Vatten från området avrinner till sjön Kvännaren. Under åren har det inkommit klagomål från allmänheten om påtagliga olägenheter i omgivningen." 

undefined
Gamla däck i mängder finns också på området.

Tomten har också varit omskriven i VT. I en artikel från 2011 skildras striden, och ägaren Tomas Dahlqvist menade då att kommunen handskades för hårt med miljöbalken, och att hans verksamhet inte innebar någon risk för människors hälsa.

– Men då måste de också handskas med den med ansvar, så att inte någon kommer i kläm. De ska naturligtvis göra sitt jobb, men det har varit otaliga grejer, och ofta har det varit på det viset att jag har haft rätt, sa han då.

Det är alltså ingen drömtomt som kommunen nu får tillbaka. Den behöver städas upp och kanske också saneras. 

Trots det tycker kommunalrådet Harald Hjalmarsson att det är positivt att kommunen får tillbaka marken.

– Faktum är att vi är i akut behov av företagstomter i kommunen. Och det här är ett attraktivt område, vilket säkert kan bero på att vi har öppnat frågan om en södra infart igen, säger Harald Hjalmarsson och tillägger.

– Sen behöver det givetvis vidtas åtgärder på tomten och kanske krävs det också sanering.

Industritomten har under många år "hyrts ut" till företag och ända sedan slutet på 1990-talet har det bedrivits skrotningsverksamhet och lagring av avfall på tomten. 

Senaste formella ägaren som också äger tomträtten för marken var Tomas Dahlqvists företag Lyfttransport i Västervik AB, men det bolaget är numera avvecklat. 

Och eftersom bolaget inte finns längre så har kommunens överförmyndarnämnd utsett en god man som företräder bolaget i just det här ärendet. Den gode mannen ställer sig positiv till tvångsinlösen, så kallad expropriering, av tomträtten.

Tomas Dahlqvist har under denna process hävdat äganderätt på tomten, men enligt beslutet har Lantmäteriet gjort en utredning som slår fast att hans förvärv inte är giltiga. 

"Västerviks kommun gör därför bedömningen att tomträttsinnehavet faller tillbaka på bolaget". 

undefined
Kommunens plan för marken är att använda den till industrimark, vilket är det användningsområde som den nuvarande detaljplanen tillåter.
undefined
Det är mycket skrot som behöver fraktas bort.
undefined
"Utöver det akuta behovet av avstädning finns även konstaterat behov av att undersöka eventuell föroreningsförekomst i marken."

Det är länsstyrelsen som har fattat beslut om att kommunen får ta tillbaka tomträtten. Kommunen skickade in ansökan om expropriation av tomträtten för fastigheten till regeringen för två och ett halvt år sedan och regeringen bad sedan länsstyrelsen att fatta det avgörande beslutet.

Industrifastigheten är 6 864 kvadratmeter stor, enligt fastighetsregistret. Kommunens plan för marken är att använda den till industrimark, vilket är det användningsområde som den nuvarande detaljplanen tillåter.

Tomas Dahlqvist har länge varit i fejd med kommunen, även gällande andra tomter. Förra våren skrev vi ett längre reportage om ett skrotupplag i Piperskärr. Själv menade Dahlqvist att hans möjligheter att köra bort farligt avfall systematiskt hindrats av kommunen, och därför har han tagit juridisk strid.

Även Länsstyrelsens expropriationsbeslut kan överklagas, dock är Dahlqvist inte är part i målet denna gång.

undefined
Ända sedan 2004 har miljö- och byggnadskontoret haft många ärenden som gällt just den här industritomten.
undefined
Ett gammalt fallfärdigt plank.
Så funkar det

Tomträtt är en nyttjanderätt till fastighet under obestämd tid, enligt kapitel 13 i jordabalken. Kommunen äger den aktuella industrifastigheten men ett företag har ägt tomträtten för marken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!