Söker miljötillstånd för tungt skrot

Företagaren Tomas Dahlqvist har sökt tillstånd hos länsstyrelsen att få skrota maskiner och fordon på 3,5 ton och tyngre på Karstorp i Västervik. Samtidigt jobbar han med att forsla bort stora mängder rivningsvirke från tomten.

Här på Karstorp i Västervik har Tomas Dahlqvist en massa tunga fordon och maskiner som väntar på att skrotas.Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Här på Karstorp i Västervik har Tomas Dahlqvist en massa tunga fordon och maskiner som väntar på att skrotas.Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2011-02-19 00:00

Tomas Dahlqvist har ägt den 7 700 kvadratmeter stora tomten Tången 10 på Karstorp i ungefär 20 år. Han har också en bilskrot i Piperskärr, men ingen verksamhet på Lucerna längre.

Nu hoppas han att få tillstånd hos länsstyrelsen att få skrota tunga fordon och maskiner på Karstorp.

Men det är en lång process. Som en del i den ska han under våren göra en omfattande markundersökning på fastigheten. Han har också gjutit en platta, vilket har varit ett krav.

Dahlqvist visar runt VT:s utsända bland alla gamla fordon som står och väntar på att skrotas. I nuvarande skick har grejerna inget större värde, men om de sönderdelas och sorteras blir det skillnad. Då kan materialet användas att göra nya saker av.

På tomten finns också stora mängder rivningsvirke. Det har legat där i många år, även om det har körts bort en del tidigare om åren.

Miljö- och byggnadsnämnden har då och då gjort inspektioner på fastigheten och ställt krav på att det brännbara materialet ska köras bort.

För ett år sedan förenades föreläggandet med ett vite om 30 000 kronor, om inte rivningsvirket var borta inom tre månader, och det är det inte, även om en del har försvunnit den senaste tiden.

Nästa vecka ska nämnden ta ställning till ett tjänstemannaförslag om att gå fram och begära att vitet döms ut.

Tomas Dahlqvist tycker att det är fel, eftersom han inte anser att det är något som hotar människors hälsa.

Han tycker att miljöbalken ska vara tuff.

- Men då måste de också handskas med den med ansvar, så att inte någon kommer i kläm. De ska naturligtvis göra sitt jobb, men det har varit otaliga grejer, och ofta har det varit på det viset att jag har haft rätt, säger han.

Egentligen har han uppfattningen att virket tillhör verksamheten, i detta fall företaget Lyft & Transport i Västervik AB, och att han borde ha rätt att bestämma över det.

Han tror att det är ungefär 400 ton brännbart avfall som ligger på tomten. En del av det har körts iväg och mer är på väg bort.

Tomas Dahlqvist uppskattar att de forslar bort 35 ton per dag nu. Han säljer materialet till RGS 90, som tar emot och sorterar bygg- och rivningsavfall och omvandlar det till bränsle som passar i värmeverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om