Kommunal Västervik: "Vi vill inte gå ut i strejk egentligen"

Den 18 april rycker allt närmare. Kommunal Västervik får många frågor från sina medlemmar om strejkvarslet och vad som händer.

Zamo Odin och Jannica Sjöblad från Kommunal Västervik kommenterar strejkvarslet.

Zamo Odin och Jannica Sjöblad från Kommunal Västervik kommenterar strejkvarslet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västervik2024-04-15 20:00

Jannica Sjöblad är ordförande för Kommunal Västervik och Zamo Odin är arbetsmiljösamordnare. Just nu är det många medlemmar som hör av sig om strejkvarslet. Även från grupper som inte är direkt berörda.

I Västerviks kommun är det medlemmar som jobbar med kost som omfattas, men så är det inte överallt. På andra ställen är det andra grupper.

– Det bestäms centralt vilka som tas ut, säger Jannica.

Vad tycker medlemmarna om varslet?

– De tycker att det är bra. Det är nu det syns hur viktiga arbetsuppgifter våra medlemmar har, när det blir skarpt läge. Vi behövs, säger Jannica.

Zamo konstaterar att det blir en massa problem runtikring, om de här personerna inte finns där och gör det som de brukar göra. Som kommuninvånare tar man bara för givet att det här ska funka och att det serveras mat.

undefined
Jannica Sjöblad och Zamo Odin representerar Kommunal Västervik.

När det gäller de krav som Kommunal ställer, tycker Jannica att de är rimliga.

– Kraven är på central nivå, så det varierar ju hur väl det fungerar lokalt. Här i Västerviks kommun är det inte samma problem som på andra håll i landet att löneutbetalningarna släpar efter, när de anställda fått ny lön.

Däremot är det lite si och så med lönesamtalen.

– En del har inget lönesamtal, utan bara medarbetarsamtal. Det behövs mer tydlighet, att alla ska ha lönesamtal, säger Jannica.

Men egentligen vill inte Kommunal Västervik gå ut i någon strejk.

– Det optimala vore ju om SKR gick med på Kommunals krav, säger Jannica.

Martina Jukas är kommunikatör på Kommunal Sydost.

Hur många medlemmar är det som berörs av varslet i Västerviks kommun?

– Vi går aldrig ut med det. Det är vår interna konfliktstrategi, säger hon.

Det är bara yrkesgrupper och arbetsplatser som Kommunal går ut med i detta läge, och det är, som vi tidigare berättat, 25 arbetsplatser inom såväl kommunen som regionen. De yrken som berörs är främst sådana som jobbar med mat: kock, kokerska, måltidsbiträde och köksbiträde.

Eftersom saker kan ändras snabbt nu, dubbelkollar Martina med Kommunals ombudsman, Anna Bexell, vad som gäller, men det är fortfarande så att de inte uppger vilka eller hur många som är varslade på varje arbetsplats.

– Vi kan heller inte gå ut med när det blir officiellt.

Precis som på Kommunal Västervik, hoppas Martina att det inte ska bli någon strejk. Men hon vet inte alls hur det går på central nivå.

– Vi vet inte mer än någon annan. Vi har inte hört något från medlarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!