Nu har dom fallit, och de går på Tjust fastigheters linje. Det var rätt att sekretessbelägga.
"Kammarrätten har tagit del av den efterfrågade handlingen och bedömer att ett offentliggörande av uppgifterna i den ifrågavarande kostnadskalkylen kan medföra risk för att kommande anbudsförfarande påverkas negativt."
VT:s reporter Ulrik Alvarsson, som under våren publicerade en serie artiklar om multiarenan och liknande projekt i andra städer, är besviken.
– Jag tycker att det finns ett allmänintresse i att veta vad den förväntade totalsumman ligger på. Det är en så stor investering att det kan påverka kommunens ekonomi i sin helhet.
I granskningen berättade han om andra orter där "glädjekalkyler" till slut landat i högre summor, vilket lett till neddragningar i fritidssektorn och hallhyror så höga att en del klubbar inte haft råd att utnyttja arenan.
– Så ekonomin för arenan är av intresse allmänt även innan den byggs, säger han.
Han poängterar dock att det var totalkostnaden som han begärde ut, inga detaljer. Bolaget kunde alltså maska delar, på samma sätt som det görs när exempelvis integritetskänsliga polisutredningar släpps.
– Jag har respekt för att Tjust fastigheter inte vill berätta detaljer som försvårar för dem. Men jag tror inte att någon elektriker kan räkna ut sin del bakvägen, och därigenom kunna lägga ett vinnande bud, säger Alvarsson.
I Tjust fastigheters avslag skrev vd Andreas Horste den 9 juni: "Vi har bedömt att det finns en stor risk att våra upphandlingar kan påverkas och att våra anbudsgivare kan ta skada om vi väljer att lämna ut våra kalkyler, då ingen upphandling har påbörjats".
Det närmaste en totalsumma VT kom i våras var den som Tjust fastigheters ordförande Tomas Kronståhl uppgav, nämligen 200–300 miljoner kronor.
Tjust fastigheter är ett kommunalt bolag. Det är också Västervik miljö & energi, som just nu bygger ett nytt reningsverk som de bedömer kommer kosta 980 miljoner. De är mitt uppe i en upphandling, som är delad i flera delar.
Här var de inledningsvis förtegna om totalsumman, men valde självmant att berätta om den på en pressträff förra veckan. Ett parallellfall, menar Ulrik Alvarsson, men med en motsatt strategi.
– Troligen gjorde VME bedömningen att de skulle vara transparenta och pedagogiska från start.
Tjust fastigheters vd Andreas Horste satt i möte hela måndagen, men ger sin syn i korthet per mejl, och menar att de och VME har två helt olika verksamheter och uppdrag, och inte går att jämföra.
Han är nöjd med domen.
– Det känns bra att vi har processer som stöds av lagar och regler. Det är nu prövat rättsligt och vi kan fortsätta i samma riktning, skriver han.
Det har gått fyra månader sedan du skrev er motivering, är läget annorlunda idag i sekretessfrågan?
– Ingen förändring. Domen stärker vår syn att vårt arbetssätt är rätt.
Var skulle du säga att projektet med multiarenan står idag?
– Projektet är igång och projektering/planering för upphandlingen pågår.
Kammarrättens beslut går att överklaga, men det är svårt att få prövningstillstånd.
– Jag tror inte att vi kommer att göra det. Det vi däremot kommer göra är att följa ärendet vidare så noga vi bara kan, säger Ulrik Alvarsson.
Han poängterar också att VT:s överklagan inte är ett ställningstagande gällande multiarenan, för eller emot.
– Däremot är det vår roll att belysa möjligheter och risker för arenan.