I veckan berättade vi att många villaägare just nu har problem med grävlingar som bökar upp deras trädgårdar. När Christer Svensson, erfaren jägare i Vimmerby, läste artikeln blev han fundersam. Är det verkligen grävlingar det är frågan om? På bilden tycker han att det lika gärna kan vara kråkfåglar som varit på jakt efter en särskild sort skalbaggslarver, larver som i sin tur ger sig på gräsmattans rötter.
– De brukar komma precis i gryningen, och orsakar precis den här typen av hål i gräsmattan. För 10–15 år hade vi det hopplöst med de här larverna i Vimmerby.
Att bara försöka skrämma bort kråkfåglarna är ingen idé, enligt Christer Svensson – då äter larverna upp gräsmattan i stället.
– Det är lite pest eller kolera.
Kommunjägaren i Västervik, Lennart Johansson, medger att det ibland kan handla om kråkfåglar som söker efter larver – närmare bestämt ollonborrelarver – och ingen grävling när gräsmattan är uppbökad. Men han tror inte att det är särskilt vanligt i Västervik.
– Kanske Vimmerby har varit ett mer utsatt ställe. Och i Hjorted hade vi problem för många år sedan, då var kråkorna där och rev och slet.
Hur ska man veta om det är grävlingar eller kråkfåglar (och orronborrelarver) som förstör trädgården?
– Ta tag i en nypa av gräsmattan i närheten av ett hål och lyft. Följer gräsmattan med, då är det ollonborrslarver, eftersom rötterna är avätna. Går det inte att lyfta, då är det grävlingar som söker daggmask.