Grävlingar attackerar trädgårdar i Västervik

Den senaste dagarna har många villaägare i Västervik fått påhälsning av grävlingar. Viltjägaren Lennart Johansson tipsar om hur du kan bli av med skadedjuren – som i värsta fall kan orsaka sättningar i hus.

Gunnar Allgulander och hans grannar har fått delar av sina trädgårdar uppbökade.

Gunnar Allgulander och hans grannar har fått delar av sina trädgårdar uppbökade.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-09-08 20:00

I Gunnar Allgulander trädgård på Skepparegatan i Västervik syns mängder av små, runda hål, ungefär sex-sju centimeter djupa. Rabatterna har fått stå orörda, det är bara gräsmattan som är uppbökad. Likadant ser det ut i flera av grannarnas trädgårdar. 

– Det är så märkligt, jag har aldrig varit med om det tidigare och jag vet inte vad jag ska göra åt det.

Hålen har dykt upp under de senaste dagarna. 

– Hos mig kom de under natten mot lördagen, och natten mot onsdagen, berättar en av Gunnars närmaste grannar, som tror att det rör sig om grävlingar. 

undefined
Grävlingar är fredade fram till sista juli, men efter det kan man sätta ut fällor för att fånga dem där de skapar problem.

Det är också vad kommunjägaren Lennart Johansson tror, när vi ringer upp honom för att fråga vad det kan vara. 

– Det är grävling. Jag står vid en fälla just nu ute i Piperskärr. I går ringde sju olika personer från olika delar av stan med anledning av besvär med grävling. Vi ska sätta ut fällor i tur och ordning vartefter fällorna blir lediga. 

Han berättar att det är väldigt vanligt med grävlingar under den här tiden av året. De lockas av päron och plommon i äldre trädgårdar, och gräver efter daggmask under jorden. Att det är extremt många som hör av sig just nu kan dock bero på tillfälligheter och inte någon grävlingsinvasion, enligt Johansson. 

Hur kan man göra om man får grävlingar i trädgården? 

– Vi på kommunen har ju begränsat med fällor och måste prioritera de värst drabbade. Det man kan göra själv är till exempel att dränka in en trasa med något som är starkt, som sticker i näsan, och lägga ut på några platser där den kan avskräcka grävlingarna. Det kan vara lite diesel, eller damparfym. Det är dofter som grävlingarna inte tycker om. 

undefined
Hålen är sex-sju centimeter djupa.

Grävlingar är nattaktiva och har inget speciellt läte – förutom när hanar möts och bråkar om revir. 

– Det kan låta vedervärdigt, som att någon är i nöd. Fruktansvärt hjärtskärande. 

Är grävlingar farliga? Kan det vara idé lägga knäckebröd eller äggskal i strumporna för att inte bli biten? 

– Nej, det där är en gammal myt. Grävlingar är skygga. Men det är klart att en grävling som blir uppträngd i ett hörn kan känna att den behöver försvara sig på något sätt. 

Däremot kan djuren skada hus, om de tar sig in i en torpargrund och får gräva under en längre tid, till exempel. Då kan de orsaka sättningar i huset.

– Gräver de sönder hus, då prioriterar vi alltid det som nummer ett. 

undefined
Så här ser det ut på stora delar av gräsmattorna hos Gunnar Allgulander och hans grannar.
Karta: Skepparegatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!