Sverigedemokraterna motsatte sig förslaget till förmån för ett eget förslag.
– Det liggande är oacceptabelt, då strategins mål är mångkultur, istället för krav på anpassning till det svenska samhället, krav på att lära sig svenska och att göra sig anställningsbar, menade Dan Larsen (SD).
Och partikollegan Bo Karlsson hävdade att strategin dessutom var både antidemokratisk och diskriminerande eftersom den "förordar att etnisk tillhörighet har relevans för vilka som ska vara förtroendevalda, vilket enligt strategin ska följas upp av kommunstyrelsen".
– I en demokrati är det väljarna som på valdagen ska avgöra vilka som blir förtroendevalda, menade han.
Flera representanter från övriga partier bemötte ovanstående och påpekade att arbetet med att ta fram den nya reviderade strategin, vars huvudansvar legat på demokratiberedningen, föregåtts av en lång process där såväl kommunen och de politiska partierna som civilsamhället deltagit. Med andra ord – att utarbetande föregåtts av en demokratisk process.
Men det var inte bara SD som uttryckte kritik till det nya förslaget för integrationsstrategi. Det gjorde även Socialisterna välfärdspartiet som lade ner sin röst. Och vars representant Jacob Hoffsten menade att förslaget förvisso innehöll fina, men tomma, ord.
– Det är redan stressade undersköterskor som får dra ett tungt lass när det kommer till integrationen då språkkunskaperna bland nyanlända i omsorgen brister.
Liberalernas Sverker Thorén påpekade att Socialisterna välfärdspartiet överhuvudtaget inte deltagit i arbetet med den nya planen och Miljöpartiets Anna Bodjo uttryckte förvåning över Socialisternas kritik med tanke på att de inte tagit chansen att vara med och påverka innehållet i strategin.
– Det är det man fyller orden med som har betydelse, inflikade Leif Svensson (V).
I den nya reviderade integrationsstrategin som ska gälla 2023-2027 läggs ett större fokus på individen – att ta tillvara på individens egen kraft och resurser – än tidigare. Något som både Harald Hjalmarsson (M) och Fredrik Lindwall (C) lyfte fram som positivt.
Det nya förslaget som vi skrivit om tidigare och som nu alltså klubbats igenom stöttas upp av tre grundläggande fokusområden: Språkutveckling, arbete och kompetens samt social sammanhållning.